Около 4 млн. лева щял да струва ремонтът на храма "Св. Александър Невски"

Светият синод призова Министерството на културата да побърза с обследването на стенописите

Сн. БГНЕС

Около 4 млн. лева ще са нужни за ремонт на храма "Св. Александър Невски" в София. Това показва техническата експертиза за състоянието на сградата, направена от специалисти от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

Оценката им е била представена по време на заседание на междуведомствената комисия за ремонтно-реставрационните дейности по патриаршеския храм-паметник, съобщиха от Светия синод.

Оценката за нужните средства е в пъти по-ниска от очакваните 20 млн. лева. За такава сума се говореше през 2016 г., когато от Православната църква поискаха помощ от правителството за ремонт на храма. В края на 2017 г. кабинетът на Бойко Борисов отпусна пари за техническа експертиза на сградата и обеща да осигури средства и за ремонта, колкото и да струва той.)

Обследването показало, че "състоянието на храма е толкова добро, че може да се определи като чудо". Думите са на ректора на УАСГ проф. Иван Марков, и са цитирани в съобщението на Светия синод.

"Катедралата "Св. Александър Невски" е изпълнена преди сто години с такъв професионализъм, такова чувство за отговорност, и такова качество на влаганите материали, че времето е оставило само някои повърхностни белези, пукнатини, течове и др., които не влияят на основното състояние на сградата, което е много добро", пише в съобщението.

Обследването показало, че е наложително да се ремонтират ВиК и електроинсталацията. Трябва да се направи ревизия на покривите, за да се спрат течовете, да се запълнят някои пукнатини и "др. необходими и неотложни ремонти, които са нормални за всяка сграда с този обем и на тази възраст".

"Според експертизата ориентировъчната стойност на ремонта ще бъде около 4 млн. лева, което в пъти по-малко от сумите, за които се говореше и за които циркулираха слухове в публичното пространство", пише в съобщението.

Според Светия синод изработването на проект за ремонта на храма отново трябва да се възложи на УАСГ.

В същото време се призовава Министерството на културата за побърза с възлагането на експертиза за състоянието на стенописите в храма. Те трябва да бъдат реставрирани след приключването на ремонта на сградата, "за да засияе катедралата с пълния си блясък, достоен за прослава на Бога".

"С резултатите от експертизата ще бъде запознат министър-председателят Бойко Борисов, благодарение на когото стартира инициативата за реставриране на този най-главен български православен храм, като ще бъде потърсено съдействието на правителството за реализиране на следващите етапи от проекта", завършва съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Трябва ли България да спре Северна Македония за ЕС?