Около 4 млн. лева щял да струва ремонтът на храма "Св. Александър Невски"

Светият синод призова Министерството на културата да побърза с обследването на стенописите

Сн. БГНЕС

Около 4 млн. лева ще са нужни за ремонт на храма "Св. Александър Невски" в София. Това показва техническата експертиза за състоянието на сградата, направена от специалисти от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

Оценката им е била представена по време на заседание на междуведомствената комисия за ремонтно-реставрационните дейности по патриаршеския храм-паметник, съобщиха от Светия синод.

Оценката за нужните средства е в пъти по-ниска от очакваните 20 млн. лева. За такава сума се говореше през 2016 г., когато от Православната църква поискаха помощ от правителството за ремонт на храма. В края на 2017 г. кабинетът на Бойко Борисов отпусна пари за техническа експертиза на сградата и обеща да осигури средства и за ремонта, колкото и да струва той.)

Обследването показало, че "състоянието на храма е толкова добро, че може да се определи като чудо". Думите са на ректора на УАСГ проф. Иван Марков, и са цитирани в съобщението на Светия синод.

"Катедралата "Св. Александър Невски" е изпълнена преди сто години с такъв професионализъм, такова чувство за отговорност, и такова качество на влаганите материали, че времето е оставило само някои повърхностни белези, пукнатини, течове и др., които не влияят на основното състояние на сградата, което е много добро", пише в съобщението.

Обследването показало, че е наложително да се ремонтират ВиК и електроинсталацията. Трябва да се направи ревизия на покривите, за да се спрат течовете, да се запълнят някои пукнатини и "др. необходими и неотложни ремонти, които са нормални за всяка сграда с този обем и на тази възраст".

"Според експертизата ориентировъчната стойност на ремонта ще бъде около 4 млн. лева, което в пъти по-малко от сумите, за които се говореше и за които циркулираха слухове в публичното пространство", пише в съобщението.

Според Светия синод изработването на проект за ремонта на храма отново трябва да се възложи на УАСГ.

В същото време се призовава Министерството на културата за побърза с възлагането на експертиза за състоянието на стенописите в храма. Те трябва да бъдат реставрирани след приключването на ремонта на сградата, "за да засияе катедралата с пълния си блясък, достоен за прослава на Бога".

"С резултатите от експертизата ще бъде запознат министър-председателят Бойко Борисов, благодарение на когото стартира инициативата за реставриране на този най-главен български православен храм, като ще бъде потърсено съдействието на правителството за реализиране на следващите етапи от проекта", завършва съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от България