Около 40 чужденци похитени за заложници в Ирак

Около 40 граждани от 12 страни в момента са държани като заложници в Ирак, обявиха във вторник от коалиционните сили.

Чужденците, работещи в Ирак, да напуснат страната, препоръчват правителства и частни компании поради нарастващото напрежение и вълна от отвличания.

Париж официално препоръча на френските граждани, които се намират в Ирак, да напуснат тази страна, като определи като "недопустима" вълната от похищения.

Подобен призив отправи и немското външно министерство в понеделник.

Анан се съмнява, че ООН може скоро да се върне в Ирак

Нарастващото насилие в Ирак е "силно ограничаващ" фактор за скорошното връщане на ООН, за да помага в организирането на общи избори за временно правителство, заяви генералният секретар на ООН Кофи Анан.

Анан се въздържа да отговори на въпроса дали е възможно да се състоят изборите, ориентировъчно предвидени за януари, отбелязва ДПА. Той заяви само, че насилието силно ограничава движението на малкия екип на ООН, начело със специалния пратеник Лахдар Брахими, който е в Ирак от повече от седмица, за да обсъди планираното гласуване с възможно най-много иракски лидери.

още

Най-големият руски предприемач в Ирак "Техпромекспорт" също изтегля от Ирак персонала си от 370 души заради нарасналия брой похищения над чужденци, предаде Би Би Си. Руската държавна компания строи ТЕЦ на около 60 километра от Багдад.

Руското министерство на извънредните ситуации е подготвило заедно с външно министерство всичко необходимо за "оперативна евакуация" на руските граждани от Ирак, заяви секретарят на руския Съвет за сигурност Игор Иванов. Той напомни, че на руските граждани е препоръчано да не пътуват за Ирак, а онези, които са там, са посъветвани да напуснат страната.

Британското външно министерство обяви, че продължава да препоръчва на гражданите си да отменят всички, освен най-наложителните, пътувания в Ирак.

Португалия също препоръча на гражданите си да напуснат Ирак. Португалският премиер Жозе Мануел Дурау Барозу посочи, че там се води жестока и подла война, имайки предвид вземането на цивилни за заложници.

Американската компания Халибъртън съобщи, че досега 30 нейни служители са загинали в Ирак, а от вчера други 7 се водят за изчезнали. В Ирак и Кувейт работят общо 24 000 служители на Халибъртън. поред съобщения в американския печат, две компании вече са решили да изтеглят служителите си от Ирак, едната е филиал на Халибъртън.

Коалиционните сили отказват да преговарят с терористите - похитители

Говорителят на коалицията Дан Синър, цитиран от АФП и Ройтерс, обяви във вторник, че екстремистите в Ирак са отвлекли като заложници около 40 граждани на 12 държави.

На пресконференция в Багдад той увери, че коалиционните сили няма да преговарят с "похитители или терористи" за освобождаването на заложниците. "ФБР работи заедно с коалиционните сили и иракските сили за сигурност за локализиране на похитителите и заложниците. По въпроса действат и други специални служби от международната общност", добави Дан Синър, говорител на американския граждански администратор Пол Бремър.

Италианският министър по европейските въпроси Роко Бутильоне заяви днес, че Рим няма да преговаря с терористи, след като вчера в Ирак бяха отвлечени четирима италиански граждани.

Сателитната телевизия Ал Джазира разпространи касета на четирима души, за които се твърди, че са италианци и че са отвлечени от ислямисти в Ирак. Записът показва как четиримата заложници седят на земята и държат паспортите си, заобиколени от въоръжени мъже, призоваващи за изтеглянето на италианските военни части от Ирак.

По информация на италианската телевизия Раи, четирима служители на частна американска охранителна агенция са в неизвестност.

Други чужди граждани също бяха взети като заложници или бяха обявени за изчезнали в Ирак. В това число са и трима японци, похитени миналия четвъртък, които все още са в неизвестност.

Похитителите им заплашиха, че ще ги изгорят живи, ако Япония не изтегли контингента си от 550 души от Ирак. Крайният срок - 11 април, изтече, без да е ясна съдбата на заложниците. Японският външен министър Шигеру Ишиба отказа план за посещение на японските части в Южен Ирак по съображения за сигурност. Той смятал тези дни да замине за Ирак, за да окаже морална подкрепа на японския контингент.

Трима чешки журналисти също бяха отвлечени северно от Багдад в понеделник сутринта.

Други заложници пък бяха освободени. Трима руски и пет украински инженери, похитени от бунтовници в Багдад, бяха освободени невредими във вторник, ден след като бяха отвлечени. Интерфакс съобщи, цитирайки началника на московското бюро на катарския телевизионен канал Ал Джазира, че преговори с похитителите водила Иракската комунистическа партия.

Седем китайци, похитени в близост до горещата точка на град Фалуджа в неделя, също бяха освободени на следващия ден.

Тайланд нареди на силите си в Ирак да не напускат лагера, заради серията отвличания на чужденци. Тайландският контингент е от 443 войници и е разположен близо до Кербала, натоварен е с хуманитарни мисии и възстановителни работи в Ирак, отбелязва АП.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан призова за освобождаване на всички заложници в Ирак. Той окачестви като неприемливо отвличането на "цивилни, някои от които са отишли да помогнат на иракчаните".

Предвид разрастващата се драма с похищения над чужди граждани, американските главнокомандващи в Ирак поискаха две допълнителни бригади от мобилни бойни части, които да овладеят критичната ситуация.

"Изясняваме детайлите по съвместния военен състав във връзка със снабдяването, но за момента нямам ясен отговор кой точно и как ще бъде изпълнено," обясни ген. Джон Абизайд, оглавяващ централния щаб на САЩ. Той заяви още пред журналисти, че най-вероятно завръщането на някои части от Ирак в САЩ ще бъде отложено.

Иракски лидери преговарят, за да избегнат атака на Наджаф

Нови сблъсъци между американските сили и сунитски бунтовници имаше близо до град Фалуджа.

Американски хеликоптер се разби между Фалуджа и Абу Граиб, след като беше ударен от ракета. Американски военни съобщиха, че трима души са били ранени и впоследствие хеликоптерът е бил унищожен. Инцидентът стана, след като американски хеликоптер обстрелва близкия град Ал-Карма.

Бомбена атака над американски конвой, пътуващ от Бакуба към Наджаф, уби един войник и рани друг, а също и цивилен предприемач, предадоха американски военни, цитирани от Би Би Си.

През последната седмица при американската офанзива срещу Фалуджа са били убити над 300 жени, деца и старци, съобщи пред АФП представителят на Иракската ислямска партия Фуад Рауи. Той посочи, че общо в офанзивата са били убити 600 иракчани, а 1250 са ранени.

На юг хиляди американски войници са се насочили към Наджаф. Днес иракските сили за сигурност поеха контрола над града, след като полицаи на шиитския духовник Моктада Ал-Садр се изтеглиха от полицейския участък и административни сгради.

Около 2500 американски войници, подкрепени от танкове и тежка артилерия, са били разположени днес извън Наджаф, предаде АП. Според командващия американските войски генерал Рикардо Санчес задачата им е "да заловят или убият" радикалния шиитски водач Моктада Садр.

АП подчертава, че американските сили, струпани около Наджаф, са повече, отколкото войските, обсадили друг бастион на иракската съпротива - град Фалуджа.

Междувременно Садр обяви, че е готов да умре за каузата си да прекрати окупацията на водената от САЩ коалиция. "Готов съм да се жертвам и призовавам иракския народ да не позволява смъртта ми да стане причина за края на борбата за свобода и да сложи край на окупацията," заяви той по ливанската телевизия Ал-Манар, която е под контрола на групировката Хизбула.

Младият шиитски радикал призова неамериканските части в Ирак да се разграничат от американците и "да застанат рамо до рамо с иракчаните".

Също във вторник съветникът на Садр Назем ал-Араджи беше освободен от американците след кратко задържане в Багдад. Според очевидци, той е бил задържан, след като е бил интервюиран от италиански журналисти и е бил отведен от американска военна кола.

Арестът на друг съветник на Садр подпали в началото на миналата седмица искрата на настоящите шиитски брожения.

Иракски лидери са започнали спешно преговори, за да се избегне евентуална американска атака срещу Наджаф, където се намира едно от най-светите за шиитите места - джамията на имам Али. Един от американските командири заяви пред репортери, че неговите подчинени си дават сметка, че дори само един техен изстрел в Наджаф може да предизвика гнева на силната шиитска общност. Полковник Дана Питард нарече Наджаф "шиитския Ватикан".

Споделяне

Още от Свят