Около 40% от руснаците смятат глобалното затопляне за измислица

Около 40% от руснаците смятат глобалното затопляне за измислица

Почти 40 на сто от руснаците смятат, че глобалното затопляне е измислица и предмет на спекулации. Това показва анкета на държавната социологическа агенция ВЦИОМ, цитирана от БТА.

Според 39 процента от анкетираните, което е с 5 пункта повече, отколкото преди 10 години, "затоплянето на климата е измислен проблем и обект на спекулации за онези, които искат да се възползват от естествения страх на хората от природни катастрофи".

51% обаче са на мнение, че глобалното затопляне е сериозен проблем, който изисква незабавно решение, а мнозинството запитани - 55 на сто, смятат, че това явление има вредни последици за Русия.

В началото на юли руският президент Владимир Путин увери, че Русия ще зачита Парижкото споразумение за климата, което има за цел намаляване на емисиите на газове с парников ефект и беше отхвърлено от американския му колега Доналд Тръмп.

По данни на Световната метеорологична организация през 2016 г. планетата ни е счупила за трети пореден път годишния рекорд за високи температури, регистрирайки повишение с около 1.1 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха. В някои части на Русия температурите миналата година са превишавали с 6-7 градуса обичайните стойности.

Споделяне

Още от Свят