Около 400 000 чужденци са посетили България по Великденските празници

По-голямата част са от съседни държави - Румъния, Гърция, Македония и Сърбия

Около 400 000 чужденци са посетили България по Великденските празници

Между 350хил и 400 хил. чужденци са посетили България по време на празничните дни около Великден. Това представлява ръст от 15%, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред радио "Дарик".

Горе-долу същият е броят и на българите, които са пътували извън страната през тези почивни дни, сочат още предварителните данни на Министерството на туризма.

По-голямата част от чужденците са от съседни държави - Румъния, Гърция, Македония и Сърбия.

Ангелкова прогнозира ръст на туристите и в дните около 24 май, както и за 28 май, когато се отбелязва Денят на розата. Този ден предизвиква много голям интерес основно сред японците, посочи министърът.През миналата година за началото на розобера в страната са били пристигнали 200 - 300 хил. чужденци, привлечени от ритуала, който може да се види само в България. "Това наистина е нещо уникално за нашата страна", каза Ангелкова.

Министърът на туризма посочи, че продължава работата по създаването на регистър на фестивалите и до момента вече е събрана информация за 680 фестивала, част от които е и Денят на розата. След като данните се обработят, те ще бъдат качени онлайн и ще бъдат част от общия туристически регистър на страната.

Тези събития разнообразяват туристическото преживяване и носят добавена стойност на туристическия продукт, каза Ангелкова.

Зимният туризъм придобива все по-голяма популярност. През този сезон е имало ръст на туристите от 4.5 на сто до 1.2 млн.души, въпреки мекото време, отчете Ангелкова. Увеличеният брой туристи на фона на изключително силния сезон 2014/2015 година, когато туристите са имали ръст от 8%, е много показателен за интереса към зимните ни курорти, допълни тя.

Банско е най-предпочитаният курорт за чуждите туристи, а българите предпочитат Пампорово, сочи още статистиката.

Ангелкова припомни, че работна група разработва стратегия за развитието на зимния туризъм у нас, а специална подгрупа отговаря за ски туризма. Те трябва да дадат становище за модернизиране и изграждането на нови съоръжения в курортите, сред които е и вторият лифт на Банско, който предизвиква сериозна полемика. 

Ангелкова е категорична, че все още няма заявено инвестиционно намерение за изграждане на нов лифт в Банско. 

Правилата за къмпингуване също са обект на дискусии в работна група, стана ясно още от думите на министъра на туризма. 

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?