Около 400 бойци на Ал Каида блокирани между Пакистан и Афганистан

В Кабул представители на граничните служби заявиха, че Пакистан изглежда е блокирал пътищата, водещи към мястото на голямата военна операция в областта южен Уазиристан. Операцията продължава четвърти ден.

Висш служител на министерството на отбраната в Кабул съобщи, че американски и афганистански военни сили въвели строги мерки за сигурност по границата с Пакистан. "Ал Каида не може нито да влезе, нито да излезе от Афганистан", заяви служителят.

Общите действия от двете страни на границата целят да бъде създаден кордон край източната ѝ част. Военното присъствие в района бе засилено в четвъртък с изпращането на допълнителен афганистански контингент от 250 души в град Хост. В провинция Пактика американските части разполагат с военна база в град Шкин, който е на 25 км от мястото на военната операция в Пакистан.

Предполага се, че в този район на Афганистан са съсредоточени също американски части за специални операции и сили на ЦРУ.

Белият дом е изключително предпазлив към твърденията, че "дясната ръка" на Осама бин Ладен - египтянинът Айман аз Зауахири, е сред групата бойци на Ал Каида, обкръжени от пакистанската армия в зона, граничеща с Афганистан, предаде Френс прес.

Не вярвам някой да знае кой се намира там, каза съветничката по националната сигурност Кондълиза Райс пред телевизия Ей Би Си. Не знаем много повече от това, с което разполагат медиите, но сме наясно, че се води ожесточена битка във важен район, допълни тя.

Споделяне

Още от Свят