Около 400 хил. българи са пътували в страната по време на празниците

Николина Ангелкова, сн: БГНЕС

Около 400 хил. българи са почивали в страната, а близо 140 хил. са избрали дестинация в чужбина по време на коледните и новогодишните празници. Това съобщи министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова пред БНТ.

В тази статистика не се включват българите, отседнали в собствени къщи и вили или при свои близки в България.

Чуждите туристи през целия период на празниците са били около 200 хил., каза Ангелкова с уточнението, че официалните статистически данни все още не са готови. Ръстът на чуждите туристи спрямо миналата година е в рамките на 7% до 10%. И тази година е висок интересът от пазари като Сърбия, Македония, Румъния, Гърция, Великобритания и други страни.


Зимата започна много успешно с рано падналия сняг, като прогнозите на синоптиците са активният сезон да продължи до средата на април, отчете Ангелкова.

"Смятам, че след двата последни успешни зимни сезона ще надградим постигнатото, поне това подсказват ранните записвания и очакванията на хотелиерите", каза министърът на туризма.

По думите ѝ прогнозите на министерството са за ръст между 5% и 7% за зимния сезон. По данни на бранша продажбите се движат с добри темпове и има ръст на интереса от Румъния, Молдова, Гърция, Сърбия, Македония, Великобритания, Турция.

"Резултатите, които постигаме, са следствие от действията, които предприехме още през 2015 г. за рекламата на страната и вече ги виждаме днес", каза Ангелкова. Тя подчерта, че и в оставка правителството продължава да работи на пълни обороти, за да се гарантира вече договорените ръстове в туризма през 2017 г.

По думите ѝ през идващата година България ще се представи на 45 международни туристически изложения, ще стартират и около 100 тура за чужди журналисти и туроператори в страната.

"Продължаваме и работата с големите туроператори, която се оказа изключително ефектива", каза министърът на туризма в оставка.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?