Около 4000 компании са коригирали материалните си запаси за 45 дни

Касовата наличност на фирмите е намаляла с 5 млрд. лв. за година

Около 4000 компании са коригирали материалните си запаси за 45 дни

Около 4000 компании са коригирали материалните си запаси, като са съставили протоколи за корекции в последния месец и половина в отговор на изпратени от Националната агенция по приходите (НАП) писма и течащите инвентаризации и проверки. Това съобщиха от НАП.

По време на контролните действия на НАП, инспекторите често откриват липсваща стока. Това потвърждава съмнението на данъчните, че част от нея е отдавна продадена без документи, като не са платени дължимите корпоративен данък и ДДС, се казва в съобщението.

В края на миналата година на 13 000 фирми с нелогично високи материални запаси спрямо продажбите им, бяха изпратени предупредителни писма, в които бе даден едномесечен срок за доброволна корекция.

Към момента приблизително 30 % от рисковите търговци са направили корекции. В оставащите дни до 1 април, компаниите все още имат възможност доброволно да направят промени, допълват от НАП.

Паралелно текат и проверки и инвентаризации в складовете на различни дружества. Предстои нова съпоставка между материалните запаси и продажбите да бъде извършена от НАП след подаване на годишните финансови отчети в средата на годината.

Продължава и контролната кампания на НАП спрямо фирми с голяма касова наличност. Година след началото на проверките сумата, налична в касите на дружествата е намаляла с 5 млрд. лв., като беше отчетено увеличение на данъка върху дивидентите с над 130 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес