Около 4500 деца в яслена възраст остават извън детските градини в София

Около 4500 деца в яслена възраст остават извън детските градини в София

Около 4500 деца в яслена възраст остават извън детските градини след първото класиране в София, стана ясно в петък. 9403 деца са били приети на първо класиране в детските ясли и градини в София. Над 16 000 чакаха за прием или преместване от едно в друго детско заведение.


Ще има обявени още свободни места на 27-и май, обеща заместник-кметът по образование д-р Тодор Чобанов. По думите му, тази година са класирани с 1400 повече деца отколкото на първото класиране миналата година, което се дължи на новоразкритите градини и новите групи в съществуващите градини.

“Имаме реален недостиг изцяло в яслената възраст, някъде между 4 000 и 4 500. Не всички места сега се разпределиха на първо класиране, което не е заето или което не се заеме поради желанието на родителите, ще го запълним с нов прием. За текущата година тези нови места, които сме планирали, са около 700, тоест от тези, които чакат, включително и тези около 4 500, които реално не са приети, една голяма част от тези 700 бройки ще бъдат запълнени именно с деца в яслена възраст“, коментира Чобанов.

Недостигът на места за деца от 3- до 7- годишна възраст е овладян в 20 района на София, посочи Чобанов.

Споделяне

Още от България