Според шефа на агенцията за бежанците

Около 4500 души са потърсили закрила в България от началото на годината

Около 4500 души са потърсили закрила в България от началото на годината

Около 4500 бежанци са потърсили закрила на българска територия от началото на 2015 година. Това стана ясно от думите на председателя на държавната агенция за бежанците Никола Казаков пред бТВ в понеделник.

Той уточни, че през първите четири месеца на годината, потърсилите закрила в България чужденци са двойно повече от същия период на 2014-та година - 4500 срещу 2200. Казаков каза още, че 62% от подадените молби за бежански статут се удовлетворяват, като този показател е рекорден за Европа.

Според него и тази година се очакват поне толкова бежанци, колко през миналата - малко над 11 000, но вероятно ще са повече. Никола Казаков каза още, че има шанс бежанският натиск върху България да намалее, ако започне да действа споразумението между страните от ЕС за квоти. За момента против него са Франция, Испания, Полша, Унгария, Чехия.

Председателят на държавната агенция за бежанците не скри, че Европа може да ни върне хората, който са получили хуманитарен статут, но при над 4000 запитвания през миналата година, само 118 процедури са задействани.

Казаков обясни също, че страната ни не очаква бежански поток от Македония към България. „Основният ще бъде откъм Турция“, заяви той.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?