Около 5 млн. лева ще струва преместването на парламента в бившия партиен дом

Около 4-5 млн.лева ще струва реализирането архитектурния проект за преустройство на зала "София" в бившия партиен дом на ул. "Батенберг" в пленарна зала на Народното събрание. Специално проучване на НЦИОМ по идеята установи липсата на силна обществена съпротива срещу идеята депутатите да заседават в бившия партиен дом.

Това съобщи днес председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков след приключването на конкурса за обществена поръчка. На първо място беше класиран идейният проект на арх. Борис Камиларов, на второ - на арх. Борислав Богданов, а на трето - на екипа на световния известният архитект Марио Бота.

Първоначално за днес бе обявена среща на проф. Герджиков с Марио Бота, но по-късно тя бе отменена. Герджиков обясни, че е поканил Бота, за да му предложи идеята да се потърси външно финансиране на проекта на Бота, за да се излезе от рамките на Закона за обществените поръчки. Неговият проект бил на стойност около 11 милиона евро и комисията го е класирала на трето място.

Марио Бота обаче е отказал среща с Герджиков. Арх. Бота и екипът, с който той е работил, явно са изключили тази възможност, тъй като той е съдействал само в качеството си на архитект, без да има намерение да поема каквито и да било други ангажименти, и това е причината той да не се срещне с мен, обясни Герджиков.

Герджиков се ангажира с идеята до края на мандата на 39-ото Народно събрание работата на депутатите да бъде преместена изцяло в сградата на бившия партиен дом на ул."Батенберг". В момента депутатите заседават в сградата на площад "Народно събрание", а кабинетите на народните избраници, администрацията и заседанията на парламентарните комисии са на ул. "Батенберг".

Според председателят на НС, инвестицията за проекта ще се възвърне за около пет години. Парламентът всяка година реализирал икономии заради рестриктивната политика, която провежда. Те се връщат в бюджета и имаме уверението на финансовия министър Милен Велчев, че за тази и следващата година ще бъдат отпуснати средства, за да може да се осъществи тази реконструкция, обясни Герджиков.

Предстои още един конкурс по закона за обществените поръчки за строителната фирма, която ще реализира класирания на първо място проект на проф. Камиларов.

Според данните на НЦИОМ 81 на сто от анкетираните не знаят за какво се използва сградата на бившия партиен дом, където Герджиков иска да премести парламента.

Само 12 процента казват, че там се намират кабинетите на депутатите и се провеждат заседанията на парламентарните комисии, а 0,1 на сто смятат, че тази сграда принадлежи и в момента на БСП. За 70 процента обаче е важно в каква сграда работи парламента и свързват това с известна национална гордост.

Сред основните аргументите "за" преместването, които се открояват сред обществените настроения са, че то би улеснило работата на депутатите и би било по-удобно за съвместяване функциите на администрацията и народните представители (29%). Като "плюс" се изтъква възможността всички държавни институции да се локализират на едно място и да работят в непосредствена близост и сътрудничество, а 13% допускат, че съсредоточаването в една сграда ще реализира икономии.

Основни мотиви "против", според данните на НЦИОМ, са, че сградата на площад "Народно събрание" е замислена и е символ на парламентаризма. Това било мнението на всеки пети българин. Възможността да се изразходват повече средства отколкото да се спестят е реална, смятат 19 % от анкетираните, а 16 на сто са на мнение, че сегашната сграда е достатъчно голяма, подходяща и удобна.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?