Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Около 50 стартиращи компании се настаняват в "София Тех Парк"

"Самсунг" и "Гугъл" са заявили интерес към високотехнологичния парк

0 коментара
Около 50 стартиращи компании се настаняват в "София Тех Парк"

Около 50 стартиращи компании ще подпишат договори за участие в "София Тех Парк" през май. Десетина от тях вече са одобрили окончателните условия и ще започнат работа в инкубатора. Това обяви Йолиан Иванов, изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на държавното дружество "София Тех Парк".

От високотехнологичните гиганти интерес към парка са заявили "Гугъл" и "Самсунг Електроникс". В инкубатора ще се настани и акселераторът "Елевън" (Eleven), заедно с цялата група компании, които финансира през последните години с европейски средства, съобщи Иванов.

Видео облачни услуги за споделяне на семейни моменти в цял свят, разработване на иновативни системи за контрол на достъпа на база биометрични данни, софтуерна платформа за управление на птице и кравеферми, които се основават на алгоритми и модели за разчитане на зоотехническите показатели на животните са някои от първите идеи, които ще се разработват в парка от стартиращите фирми, посочи Иванов.

Инкубатор на компании

Инкубаторът е мястото, което ще събере стартиращи фирми и малки и средни предприятия. Те ще получат подкрепа за работа в сферата на иновациите чрез международни проекти.

Едно от изискванията, на които трябва да отговарят фирмите, е разработваната иновация да е в една от фокусните области на парка – информационни и комуникационни технологии, природни науки - фармацевтика, биофармация, микробиология, биотех, здравеопазване, и зелена енергия.

Най-малко 30% от дейността на компаниите трябва да е свързана с проучвания и развитие. Изисква се и поне 30% от служителите на фирмата да се занимават с това.

"София Тех Парк" обяви на страницата си в интернет, че кани стартъпи в инкубатора на 11 април. Компаниите трябва да изпратят писма за намерение, както и да представят накратко своята дейност. Екипът на парка проверява дали те отговарят на условията. В рамките на седмица компаниите получават отговор дали са одобрени и предложение.

Интересът от страна на компаниите е по-голям от възможностите на инкубатора и се очаква той да бъде запълнен през следващите два месеца, каза Иванов.

"Идеята на инкубатора е да предостави подкрепа в първоначалния период на разработване на идеята, така че тя да достигне пазарна реализация", обясни Цветомира Викторова, член на съвета на директорите на "София Тех Парк". По думите ѝ практиката по света показва, че този инкубационен период обикновено отнема около 3 години, в които трябва да стане ясно дали дадена идея може да се реализира на пазара.

В инкубатора стартиращите компании ще получат подкрепа за да станат самостоятелни и жизнеспособни структури след приключването на инкубациония период. Тези услуги включват широк спектър от правни, счетоводни, маркетингови консултации и обучения, консултации за придобиване на лицензи и патентоване, представяния пред потенциални инвеститори и други.

Има заявен интерес от компании и организации от Великобритания, Швеция и Франция за реализиране на съвместни проекти в подкрепа на иновативни идеи, каза Иванов.

"София Тех Парк" е член на Международната асоциация на технологичните паркове (IASP), което създава възможности за включване на парка в редица международни проекти, които ще допринесат за създаването на креативна среда.

Комплекс с 11 лаборатории

Първият технологичен парк у нас има и собствен комплекс с 11 лаборатории, в които вече тече научна и изследователска дейност, каза Елица Караджова, председател на Управителния съвет на "Сдружение за научноизследователска и развойна дейност". По думите ѝ всичките са високотехнологични и напълно оборудвани.

В биофармацевтичния лабораторен комплекс "БиоФарма" влизат три лаборатории, като едната е за ин витро процедури.

Една от най-интересните и с голямо приложение в индустрията е лаборатория за бързо прототипиране и производство. В нея вече са инсталирани няколко 3D принтера, на които ще се правят тестови модели на продукти. Тези технологии позволяват прецизно и бързо прототипиране и оценка на съответствието с базовите параметри преди навлизане в етап на масово производство. Един от инсталираните в лабораторията 3D принтери е един от шестте такива в света, а в Европа има са само два такива.

Една от разработките в лабораторията по биоинформатика е за бързо засичане на патогени, които предизвикват инфекция. Екипът в лабораторията работи и по концепция за синтез на метан от генерирана от соларни панели енергия. Подобен синтез позволява складиране на произведената през слънчевия период енергия и използването ѝ през зимния сезон.

В лабораторията по киберсигурност ще се извършват анализи на съвременните заплахи в публичната сфера, индустрията и частния бизнес. Там ще могат да се правят симулации на кибер атаки и сертифициране на устройства и системи за сигурност. Високотехнологична система проследява кибер заплахите и кибер атаките по света в реално време. На територията на лабораторията е изграден и Фарадеев кафез, който блокира външни статични и нестатични електрически полета и позволява тестване на системи с различна степен на сигурност.

В комплекса има още лаборатория по биоинформатика "БиоИнфоТех", лаборатория по виртуална и разширена реалност, лаборатория "Интелигентни комуникационни инфраструктури", лаборатория "Изкуствен интелект и CAD системи", лаборатория за микронанотехнологии (МИНОЛаб), лаборатория за високопроизводителни изчисления (ЛВИ).

Концепцията за лабораторния комплекс е разработена заедно с научните среди и бизнеса и отчита потенциала за развитие на перспективни сектори от българската икономика.

Инфраструктурата и експертизата на научните екипи в лабораториите ще могат да се ползват не само от компаниите, които са на територията на технологичния парк, но и от всеки друг, който има интерес, каза Елица Караджова.

Иновационният форум "Джон Атанасов"

Иновационният форум "Джон Атанасов" е конгресният център на парка.

В него вече се провеждат събития. Там среща си дават бизнеса, учените, ученици и студенти.

Експериментариум

Експериментариумът е музей за деца между 9 и 14 години, който има за цел да "изгражда конструктивния дух на децата", каза Иванов.

Мястото ще предлага интерактивни игри и забавления в духа на тематиката на парка.

Три фази на развитие

Планирани са три фази за развитие на парка.

Първата – изграждането на инфраструктурата вече е приключила. Тя се финансира със средства по оперативна програма "Конкурентоспособност" 2007-2013 г.

Втората фаза предполага изграждането на модела, по който ще си взаимодействат инкубаторът, лабораторният комплекс и иновационният форум. През тази фаза парка ще получи кръстосано финансиране от две оперативни програми – "Иновации и Конкурентоспособност" и "Наука и образование" в размер на около 100 млн. лв. до 2023 г.

Трета е фазата на устойчивост, в която компаниите от инкубатора, които вече са жизнеспособни, да се отделят, а местата им да бъдат заети от нови, обясни Цветомира Викторова, член на съвета на директорите на "София Тех Парк" АД.

След края на европейското финансиране основната цел ще бъде "София Тех Парк" да продължи да се развива самостоятелно като дружество.

Предвижда се в следващите десет дни да се уточнят правилата за избор на оператора на кухненския блок в иновационния форум. До средата на май ще бъдат изяснени и правилата за избор на оператор на инкубатора, като вече има интерес от български и чужди компании. По думите на Иванов е възможно операторът да е консорциум от фирми от страната и чужбина.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.