Около 50 страни и организации се събраха в Тунис на конференция за Либия

Около 50 страни и организации се събраха в Тунис на конференция за Либия

Петдесетина страни и международни организации се събраха днес в Тунис, за да координират международната помощ за Либия, предаде Франс прес.

Форумът е съпредседателстван от ООН и от Великобритания и е предвидено да продължи един ден. Конференцията ще е повод за представители на новото либийско правителство на националното единство да споделят своите приоритети за икономическото възстановяване на страната.

Даваме си сметка, че подкрепата на либийския народ за това правителство може да не продължи, ако ние не успеем бързо да отговорим на спешните нужди на Либия, заяви при откриването на конференцията либийският вицепремиер Муса ал Куни. Той посочи, че основите предизвикателства пред Либия, освен тези в областта на сигурността, са свързани с осигуряване на основни услуги като здравеопазване и електроснабдяване.

Тук сме, за да дискутираме практичните аспекти, за да говорим за подкрепа и то не само за политическа и дипломатическа подкрепа, но за конкретна помощ, заяви високопоставеният британски дипломат Кристиан Търнър.

На конференцията са представени организации и институции като ЕС, Арабската лига, Световната банка, Международния валутен фонд и около 40 страни. Много посолства и международни организации за съдействие на Либия понастоящем са в Тунис в очакване на подобряване на ситуацията в Триполи, където правителството на националното единство се опитва да установи властта си.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) над 2,4 милиона души имат нужда от хуманитарна помощ в Либия при общо население от 6 милиона човека. СЗО смята, че трябва да бъдат отпуснати незабавно 50 милиона долара за спешно финансиране на либийското здравеопазване.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят