Около 50 турски младежи вилняха във виенска катедрала

Около 50 турски младежи вилняха във виенска катедрала

Около 50 младежи от турски произход са вилнели в четвъртък вечерта в католическата катедрала "Антонскирхе" ("Св. Антоний Падуански") във Виена, съобщи австрийският в. "Курир".

Младежите нахлули в църквата и с викове "Аллах акбар" започнали да ритат и обръщат пейки и да нанасят удари и шутове по стените на изповедалнята.

Действията им са били запечатани на камерите за наблюдение.

По сигнал на настоятеля на "Антонскирхе" полицията е пристигнала на място след няколко минути, но нападателите са успели да избягат.

Полицията в Австрия счита, че в инцидента са замесени радикални ислямисти. По видеозаписите вече са идентифицирани 10 от нападателите на катедралата.

В момента "Антонскирхе" е затворена за посетители от съображения за сигурност.

"Всички християни трябва да могат свободно и безопасно да изповядват вярата си в Австрия. Ще продължим решително борбата срещу политическия ислям и тук няма да прояваваме фалшива  толерантност", написа в "Туитър" канцлерът Себастиан Курц.

Вътрешният министър на Австрия Карл Нехамер също осъди инцидента. На 29 октомври той разпореди на полицията да увеличи патрулите на обществени места на фона на нападенията във Франция.

Споделяне

Още от Европа