Около 500 деца са без задължителни ваксини заради отказ на родителите им

Около 500 деца са без задължителни ваксини заради отказ на родителите им

Децата, необхванати от задължителни имунизации и реимунизации поради отказ на родител, са между 0.07 и 0.74%, или между 46 и 449 деца за различните видове ваксини или реимунизации, съобщи в понеделник главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По нареждане на здравната инспекция спешно се издирват децата без ваксини

Групата на антиваксинално настроените е много активна и много гласовита, но реално около 500 са децата, чиито родители с подпис са се отказали от ваксини, каза Кунчев пред бТВ. Той съобщи, че от задължителните имунизации са обхванати между 93-95% от децата до 1 година, когато се поставят основните задължителни ваксини.

Не е ясно обаче какъв е броят на децата без имунизации, чиито родители не са отказали официално поставяне на ваксините, а ги отлагат по различни причини или имат договорка с личен лекар ваксините да бъдат отчетени само по документи.

В анкета на бТВ по темата 57% са отговорили, че не поставят задължителните ваксини, а 43%, че ги поставят. Тези данни не изненадаха д-р Кунчев, който посочи, че социологически проучвания на здравното министерство са потвърдили подобни нагласи.

Миналата седмица Европарламентът предупреди за опасен спад на ваксинациите. Евродепутатите са обезпокоени, че намаляващото обществено доверие във ваксинирането представлява голямо предизвикателство и е довело до последици за здравето като например огнищата от морбили в редица държави, чието предотвратяване е било възможно.

Кунчев коментира, че има условия за епидемия от морбили у нас. Той заяви, че в Европа има нарастване на случаите в последните години – за 2015 гоина са 4000, 2016 - 5000, 2017 – 15 000 случая. Най-много бяха в Румъния и Италия - по 5000 случая.

Има реална заплаха непрекъснато, добави Кунчев и уточни, че случаят, довел до епидемията в Столипиново миналата година също е бил внесен. Последният случай миналата седмица е от Италия – майка и дете - и двамата са болни. Майката е в тежко състояние и се лекуват в Инфекциозната болница, уточни инспекторът.

Здравният инспектор заяви, че в голямата епидемия от морбили миналата година 91% от всички разболели се са неимунизирани, а другите са с недовършени имунизации.

При ваксинираните деца има 99% гаранция, че няма да се разболее имунизирано дете, обясни Кунчев.

Той посочи, че здравните власти никога не са разчитали на глоби и санкции срещу родителите, които не ваксинират децата си, а са се станали да дават информация и разяснения, за да ги убедят в ползата от ваксините.


“Тези родители, които казват, че никога повече няма да ваксинират децата си и после те отидат да учат в чужбина, правят по 15 имунизации за година да вземат зелена карта или разрешителното”, коментира Кунчев. 

Споделяне

Още по темата

Още от България