Около 60% от децата не се чувстват сигурни в училище

Около 60% от децата не се чувстват сигурни в училище

Около 60% от децата не се чувстват сигурни в училище, показва изследване на Института по криминалисти и криминология към МВР. То беше цитирано от Красимира Чобанова, началник сектор "Детска престъпност" във вътрешното министерство по време на конференция за намаляване на насилието в клас.

Тя добави, че според изследване на Световната здравна организация в 43 страни България е в десетката по тормоз в училище. Той включва не само физическа, но и вербална агресия. Според Чобанова пътят към справяне с насилието в училищата минава през ясно установени правила на поведение и санкции, ако те бъдат нарушени.

Основните причини за агресията в училище са социално-икономически, свързани с различния начин на живот на семействата в България, материалните затруднения и начина на разбиране какво са децата, каза заместник-министърът на образованието Деница Сачева. Според нея агресията сред децата е провокирана от насилието, с което те са заобиколени извън класните стаи.

"За съжаление, много деца са жертви на различни конфликти. Самите те са свидетели ежедневно на насилие - насилие по пътищата, насилие в новините. Темата за агресията не е само темата за агресията в училище", коментира Сачева.

Тя обяви, че през миналата година случаите на агресия между деца са се увеличили с близо 400. Над 120 деца са пострадали при катастрофи, има и 38 смъртни случая.

Въпреки увеличаващите се случаи на агресия сред децата, психолозите в училище не достигат. От над 4300 училища и детски градини в страната, само в 964 работят психолози или педагогически съветници. Най-остра е липсата на специалисти в области като Ловеч, Силистра, Кюстендил, Перник, Видин и Враца.

"Ще увеличим броя на педагогическите съветници с и психолозите в училище, макар да знаем, че ще бъде трудно да попълним всички празноти", посочи Сачева.

"Всяко нещо има отношение към провокиране на агресия - ниско образование, телевизия, семейство. Може да извадим дълъг списък за свършено и дълъг за предстоящото, но след като има една обществена примиримост с агресията, няма да стигнем до никъде. Колкото и промени в законите и наредбите да направим, ако се примиряваме със ситуацията, която виждаме, законите си остават на хартия", коментира председателят на парламентарната образователна комисия Милена Дамянова (ГЕРБ).

Споделяне

Още по темата

Още от България