Около 60% от най-големите 100 компании у нас са повишили приходите си през 2016 г.

К100 отчита ръст в секторите технологии, машини, фармация, храни, търговия и текстил

Около 60% от най-големите 100 компании у нас са повишили приходите си през 2016 г.

Около 60% от най-големите 100 компании на българския пазар са повишили приходите си през изминалата година. Ръст отчитат фирмите, работещи в секторите технологии, машини, фармация, храни, търговия и текстил. Това показва класацията "Капитал 100", която се прави за десета поредна година.

Средните производствени компании, а не гигантите, движат българската икономика, сочи анализът на данните за 2016 г.

Въпреки като цяло добрата година приходите на десетте най-големи компании се свиват със средно 10%.

Изминалата година не е била добра за енергийните и металургичните гиганти заради ниските цени на суровините.

Строителният сектор също бележи общ спад поради намалелите държавни поръчки, въпреки оживлението в по-малките компании, които строят жилища и офиси в София.

Растежът е осезаем при производителите и търговците на храни и лекарства, чиито приходи се изстрелват нагоре вследствие на високо вътрешно потребление.

За втора поредна година приходите и печалбите на петте оръжейни завода растат.

Географски големите компании остават съсредоточени в София - 49 от стоте най-големи. Втора е област Пловдив с осем представители.

Най-голяма компания у нас традиционно е "Лукойл Нефтохим Бургас", следвана от "Аурубис България".

Лидерите в растящите сектори са  "Либхер-Хаусгерете Марица", следван от "ЕПИК" и "Идеал Стандарт - Видима" в сектор "Машини и оборудване".  

В сектор "Технологии" има разместване във водещата позиция - най-много приходи за 2016-а има "Пейсейф България", следвана от миналогодишния лидер "Телерик" (Progress) и "ВиЕмУеър България".

В сектор "Търговия" с голяма преднина води "Кауфланд" пред "Лидъл" и "Метро".

В сектор "Храни и напитки" най-голяма компания е "Олива", а в сектор "Фармация" за поредна година водеща е "Софарма Трейдинг".

Данните в "Капитал 100" са събрани от подадена от компаниите информация, от публични източници на информация, регулаторни органи, бази данни. Част от отчетите са от Търговския регистър. Финансовата информация за публичните дружества е от Българската фондова борса, Комисията за финансов надзор и други платформи за отчети.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?