Около 600 души ще могат да влязат по собствено желание в казарма

Фирмите ще са длъжни да пазят работните места на “доброволните“ войници

Красимир Каракачанов, сн. архив

На първо време около 600 души ще могат да преминат през доброволна военна служба, съобщи военният министър Красимир Каракачанов.

Той обясни, че в началото на следващата седмица внася в Министерски съвет законопроекта за доброволната военна служба. Тя ще е 6 месеца, а преминалите я ще имат предимство за работа в системата на сигурността.

Кандидатите и кандидатките трябва да са до 40-годишна възраст.

"Ако един млад човек избере да направи това, неговото работно място ще се пази без значение дали работи в частна фирма или в държавна институция. Тези хора, които преминат, ще им дадем и възможността с предимство да постъпват на работа в структурите на сигурността и в държавната администрация", каза Каракачанов, цитиран от БНР.

В началото доброволна военна служба ще могат да изкарат 600 българи. Разходите са разчетени така, че да не се наложи актуализация на бюджета на Министерството на отбраната.

Във Велико Търново военният министър Красимир Каракачанов връчи свидетелствата на 20 ученици, завършили първия в страната курс по начална военна подготовка за последните 20 години.

Вече три години Каракачанов периодично обявява въвеждането на доброволната казарма, но засега малко е направено по въпроса.  Сега явно ВМРО ще се опита да реализира тази идея преди изборите, за да обяви изпълнено обещанието си.

Първоначално партията обеща да върне наборната казарма, но ГЕРБ не се съгласи и за това Каракачанов премина към варианта с доброволната служба.

По-рано Каракачанов мотивира необходимостта ѝ с това, че сегашните младежи от 18 до 30 години биха били "пушечно месо", ако се наложи да бъдат мобилизирани за бой, защото нямат подготовка.

На този фон професионалната армия е в невероятен кадрови колапс. Най-малко 5000 места са незаети и то според официалните данни.

На конкурсите не се явяват достатъчно кандидати. Публична тайна е, че част от поделенията съществуват само на хартия, а военните открито се оплакват, че заради недостига на хора, вече рискуват живота си при изпълнение на задълженията си. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?