Около 650 000 души броят населението на Русия

Около 650 000 преброители в Русия започнаха преброяването на населението на страната за пръв път от 2002 година насам, съобщи Франс прес.

От Федералната служба за държавна статистика съобщиха, че до 25 октомври преброителите ще събират данни за населението като рождена дата, месторождение, националност и други.

Населението на Русия, което при падането на съветския режим през 1991 г. бе 148 милиона души, сега не надхвърля 142 милиона. Спадът се дължи на увеличаването на смъртността, нарасналия брой аборти и "обезкуражената" от икономическите трудности раждаемост.

Преброяването е единственият начин да се събере информация и за мигрантите, а те са много, особено в Москва, където милиони граждани на бившите съветски републики в Централна Азия идват да търсят работа, за да помагат на семействата си, останали в родината.

Миграцията остава проблем и вероятно ще е трудно да се установи броят на тези хора, тъй като незаконно пребиваващите често се боят да отговарят на въпросите на преброителите, казва експертът Анатолий Вишневски, директор на демографския институт към Висшето училище по икономика в Москва.

Преброяването от 2002 г. показало съществено отклонение между събраните от преброителите данни и приблизителния реален брой жители на Русия. Особено голяма била разликата в столицата, където според преброяването имало два милиона души по-малко, отколкото в реалистичните оценки на специалистите.

Друг проблем е, че големите градове ще бъдат изкушени да завишат броя на жителите си, за да остане той равен или да надхвърли един милион души, посочва Вишневски. Този праг е важен заради финансовите дотации за града и заплатите на чиновниците му, каза той.

Руските власти разгласиха предстоящото преброяване чрез националните телевизии, а популярният печат прикани руснаците да сътрудничат в преброяването. За да достигне посланието им до младите хора, властите поръчаха да бъде написан "химн за преброяването", който да се излъчва по рок-радиостанциите.

Задачата ще е трудна и поради неохотата на руснаците да предоставят личните си данни, опасявайки се, че с тях може да бъде злоупотребено, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Федералното правителство от години се старае да прекрати демографския спад чрез мерки за насърчаване на раждаемостта и си е поставило за цел до 2025 г. да увеличи броя на населението на 145 милиона.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?