Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Около 70% от българите вярват на новините по радиото и телевизията

Еврокомисарят Мария Габриел готви мерки срещу дезинформацията

4 коментара
Около 70% от българите вярват на новините по радиото и телевизията

България е сред държавите в ЕС със сравнително по-слабо доверие в медиите, но въпреки това около 70% от гражданите на страната в по-малка или по-голяма степен имат доверие към новините и информацията, която получават от радиото и телевизията.

Това сочи проучване на Евробарометър, проведено по телефона между 7 и 9 февруари 2018 г. сред гражданите на ЕС на възраст над 15 г., обхващащо 26 576 души в 28-те държави членки. Изследването бе представено в понеделник заедно с доклад на Експертната група на високо равнище относно онлайн разпространението на фалшиви новини и дезинформация, който бе връчен на еврокомисаря за цифровото общество Мария Габриел. Докладът и материалите към него ще бъдат използвани при изготвянето на предложения за борбата с онлайн дезинформацията, което Еврокомисията ще публикува през пролетта.

Телевизията е медията с най-високо доверие у нас

В ЕС медията, която се ползва с най-високо доверие сред гражданите, е радиото, като 70% от анкетираните отговарят, че се доверяват изцяло или в известна степен на новините и информацията, която получават от него. В България делът на доверяващите се е 59%, което я прави пета в ЕС по най-ниско доверие. Ако се вземат само българите, които слушат радио, доверието у нас се покачва на 74% при 78% средно в ЕС.

За разлика от тенденцията в Европа, където хората най-много вярват на новините по радиото, у нас телевизията е медията с най-високо доверие. 70% от българите са отговорили, че вярват изцяло или до някаква степен на това, което чуват по телевизията, което е над средното за ЕС – 66%. Сред хората, които гледат телевизия, доверието скача до 73%, което отново е над средните за ЕС 69%.

Телевизията си остава и най-предпочитаният информационен източник. Проучването показва, че в България (94%) и в останалата част на ЕС (89%) първостепенният информационен източник са телевизиите. Другите източници на информация за българите са радиото (65%), онлайн мрежите (59%) и печатните издания (51%).


Едва 43% от българите вярват на вестниците и списанията

Всички останали видове информационни средства у нас се радват на значително по-ниско доверие в сравнение с традиционните електронни медии. Това важи и за традиционния печат. Само 43% от българите имат пълно или частично доверие на печатните вестници и списания, докато 41% твърдят, че изпитват недоверие към публикациите в тях. Това поставя страната на третата най-лоша позиция в ЕС със средно ниво на доверието 63%. Сред хората, които реално четат вестници и списания, доверието се качва до 58%, но това отново е втората най-лоша позиция след Унгария при средно доверие в съюза 74%.

При онлайн медиите недоверието е по-голямо от доверието

При онлайн вестниците и списанията у нас недоверието (39%) е по-високо от доверието (33%), което също е втората най-неблагоприятна позиция в ЕС. Сред хората, които ползват този вид медии, доверието е 52% - най-ниското в ЕС, където средно 68% от потребителите на този вид медии им вярват в по-малка или по-голяма степен.

Ниско е и доверието в онлайн социалните мрежи – 31% доверие сред всички респонденти и уебсайтовете за видео – 27%. И в двата случая недоверието е по-високо – 44% от българите не вярват на новините в социалните мрежи, а 42% - в сайтовете за видео хостинг.

Всеки ден 40% от българите попадат на подвеждаща новина (37% в ЕС). Едва 14% от българите вярват, че могат да различат фалшива новина (15% в ЕС). За 69% от българите и за 44% от останалите европейци фалшивите новини са проблем.

Мнозинството от българите (над 40%) и останалите в ЕС са на мнение, че борбата с фалшивите новини следва да се води най-вече от журналистите, редакциите и властите.

По-голям проблем от фалшивите новини е дезинформацията

Експертният доклад, представен на Мария Габриел в понеделник, насочва вниманието най-вече към проблеми, свързани с онлайн дезинформацията, а не към фалшивите новини.

В доклада определението за дезинформация е „невярна, неточна или подвеждаща информация, предназначена, представена и оповестявана с цел печалба или умишлена вреда на обществото“. Тя може да застраши демократичните процеси и ценности и да навреди конкретно на редица области, например здравеопазване, наука, образование и финанси.

Докладът предлага явлението "фалшиви новини" да получи дефиниция и отправя редица препоръки.


Като мярка за борба с проблемите специалистите от експертната група на първо място препоръчват саморегулиране.

Докладът се застъпва за създаването на Кодекс на принципите, с който да се ангажират онлайн платформите и социалните мрежи. В документа са посочени 10 основни принципа, като например, че онлайн платформите трябва да гарантират прозрачност, разяснявайки как работят алгоритмите за подбор на новини. Препоръчва се платформите и мрежите да съдействат информацията от сериозни източници да бъде виждана от потребителите с предимство.

Отбелязва се, че подобни мерки са особено важни в навечерието на избори.

Групата препоръчва да се насърчава медийната грамотност, да се разработят инструменти за борба с дезинформацията специално за потребители и журналисти, да се гарантират многообразието и устойчивостта на европейските новинарски медии, да продължават научните изследвания на дезинформацията в Европа.


От ноември досега ЕК е получила близо 3000 сигнала за умишлена дезинформация, свързана особено с повлияването на изборния и миграционния процес. От проучване на Асоциацията на европейските журналисти през последните дни стана ясно, че фалшивите новини са насочени предимно към сферата на политиката и по-малко – към икономиката.

Според 83% от гражданите на ЕС фалшивите новини са заплаха за демокрацията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит, защото не е по темата на статията.
  #4
 2. Real ''Mickey''
  #3

  "Според 83% от гражданите на ЕС фалшивите новини са заплаха за демокрацията" Бас държа, че повечето визират МСМедиите на ТурбЛибГлоб с това. И като как 70% от бъларите вярват в БГ медиите, след като новите там са или преписани от МСМедиите или от гЪзетите на Путя? За вътрешните новини да не говорим, след като в българия МНОГОПАРТИЙНА СИСТЕМА НЯМА(а "демокрация" по кремълски) Фейк Нюз отново!!!!

 3. 70% вярват, а останалите 10%? То е хубаво да вярваш като си в стадо, но въпросът е защо се съгласяваш да ти сдъвкват гледната точка чрез подбрана информация. Време е да мислим сами не с телевизора 2018 е!

 4. Венелин Велев
  #1

  Доста близко до 80-те процента на проф. И. Христов! Има логика в тая работа!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.