Около 7000 металурзи с нов колективен трудов договор

Нови социални придобивки ще получат около 7000 металурзи, които работят в около 30 фирми след подписването на браншовия колективен трудов договор между синдикатите и работодателите. Договорът е за тази и следващата година.

Минималната работна заплата в сектора се вдига със 7.5% и от 400 лв. става 430 лв. В момента средната работна заплата е 1500 лв. за работещите в цветната металургия и около 1000 лв. за тези в черната, каза Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ). Тя посочи, че спадът на заплатите в черната металургия се дължи на липсата на пазар, затова около 20 – 30% от капацитета на мощностите остават ненатоварени.

Металурзите ще получават и допълнителното трудово възнаграждение за всеки отработен нощен час, като увеличението е с 8.3%. Така допълнително, освен това което им се плаща по закон, те ще получават за работа през нощта по още 65 ст. за час.

Вдига се и горната граница до 5 лв. на ден за безплатна храна.

Двойно се увеличава изплащането на еднократна помощ при пенсиониране. Извън предвиденото в Кодекса на труда металурзите ще получават от работодателите си и по 1000 лв. допълнително. Досега се даваха по 500 лв.

Договорени са и допълнително обезщетение при прекратяване на трудовите правоотношения, както и компесаторни механизми при достигане на инфлация над 8%.

Новият колективен трудов договор в бранша беше сключен между Българската асоциация на металургичната индустрия и представителните синдикатите – федерация “Металици” към КНСБ и Национална федерация “Металургия” към КТ “Подкрепа”.

Подписаният колективен трудов договор в бранш “Металургия” е нагледен пример за ефекта и водещата роля на социалния диалог и партньорството, без намесата на държавата, в регулирането на отношенията между труда и капитала, посочиха от БАМИ и синдикатите.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?