Около 74% от шведските компании в България планират разширение на дейността си

Около 74% от шведските компании в България планират разширение на дейността си

Около 74% от шведските компании в България планират разширение на дейността си в следващите 3 години. Това показва проучване на българския бизнес климат, изготвено в скандинавската държава. Данните бяха представени от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и посланика на Кралство Швеция Луиз Бергхолм в София, съобщи Министерството на икономиката.

"Шведските инвестиции в България приближават 200 млн. евро и чрез тях са разкрити 8500 работни места", каза Манолев.

Дейностите, в които са инвестирани капитали от Швеция са свързани със секторите телекомуникации, електроника и електротехника, производство на машини и съоръжения, търговия и други.

"За нас е много важна т.нар. "обратна връзка" от тези компании – как те се чувстват в България и дали биха направили отново тази стъпка. Затова за нас бе много ценно проучването, което нашите партньори от Швеция са направили", посочи Манолев.

Според представените данни 94% от шведските компаниите ще запазят или ще разширят дейността си в България. Анкетираните са оптимистично настроени и към възможностите за рентабилност на българския пазар.

Проучването показва още, че 29% от компаниите вече имат производство в България, а 30% от тези, които нямат, планират да разкрият такова в следващите 3 години.

Сред силните страни на страната ни се посочва членството в ЕС, ниските разходи (оперативни, данъчни и др.), инфраструктурната свързаност, географското положение и други.

"Оптимистичен сигнал е, че това е второ подобно проучване за 2017 г. от важен партньор, след като допитване сред германския бизнес у нас показа, че 90% от анкетираните компании биха инвестирали отново в България, ако имаха възможност повторно да вземат това решение", каза Манолев. Той допълни, че тези данни мотивират администрацията да работи още по-активно за решаване на проблемите, които има бизнеса и за утвърждаването на България като атрактивна дестинация за инвестиции.

Скандинавския регион предлага много възможности и за български предприятия. Налице са перспективи за разширяване на пазара на български хранителни стоки - вина, сирена, консервирани продукти, минерални води, зеленчуци и плодове, екологични храни и други.

Съществува и потенциал за увеличаване на българския износ и осъществяване на преки контакти между български предприятия и скандинавски партньори в сектори като химическата и фармацевтичната промишленост, текстил, производството на мебели, машини, оборудване и услуги в областта на компютърните технологии.

"Доказателство за този потенциал е и фактът, че през 2017 г. имаме над 20% ръст на двустранния стокообмен с Швеция, който надхвърля половин милиард лева", каза Манолев.

Споделяне

Още от Бизнес