Около 8 млрд. евро ще струва VII блок на АЕЦ “Козлодуй”

Само заради съществуващата електропреносна инфраструктура проектът за изграждане на VII блок в АЕЦ "Козлодуй" ще струва 2 млрд. по-евтино от АЕЦ “Белене”, заяви изпълнителният директор на централата Валентин Николов, цитиран от БТА. В АЕЦ “Козлодуй” в събота се състоя ден на отворените врати.

Според консултантите на България по проекта “Белене” - британската банка HSBC, новата атомна централа щеше да ни струва 10.35 млрд. евро. Това означава, че новият блок на централата ще струва около 8 млрд. евро.

Николов допълни, че дори да бъдат рехабилитирани част от съоръженията, това ще стане на значително по-ниска цена от изграждането на нова инфраструктура в Белене.

Направени са първите стъпки за изпълнение на проекта за VII блок след вземането на принципното правителствено решение, посочи Валентин Николов, който е и председател на междуведомствената работна комисия по проекта.

Миналата седмица е изпратено заявление до Министерството на околната среда и водите за изграждането на нов реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй", каза той и допълни, че въз основа на него министерството ще изпрати официално уведомление за инвестиционните намерения до съседните на България страни – Румъния и Сърбия, които се намират в 90-километровата зона на атомната централа.

До средата на юли трябва да бъде избран консултант за предпроектното проучване и за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за всички площадки на територията на българската АЕЦ, допълни изпълнителният директор на централата. По думите му те са четири, но проучването и оценката ще покажат коя е най-подходящата.

В рамките на шест месеца междуведомствената комисия трябва да подготви и внесе за одобрение окончателното решение и "пътната карта" за изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" в МС, допълни той. Технологията най-вероятно ще бъде от типа "лека вода под налягане" и мощност до 1200 мегавата , уточни той. Валентин Николов обясни, че проектът за нов блок в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде хибриден. Хибридният проект ще доведе до увеличаване на мощността на блока, на произведената електроенергия при по-висок коефициент на полезно действие, допълни изпълнителният директор.

Запитан за сроковете за изграждане на новия блок в АЕЦ "Козлодуй", Николов посочи, че ако следваме стъпките от проекта "Белене" това ще стане до 2022-2024 година. Според него, тези срокове ще бъдат съкратени, защото се работи паралелно по няколко стъпки от "пътната карта".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес