Около 80 000 души без ток в Северозападния и Централния район на Русия

Почти 80 000 души все още са без електричество в Северозападния и Централния регион на Руската федерация, след като буря с ураганни ветрове връхлетя в неделя Санкт Петербург, околностите на града и още 4 области на Русия. Това съобщи в понеделник руското Министерство на извънредните ситуации (МИС), предаде ИТАР-ТАСС.

Скоростта на вятъра достигна на места 25-30 метра в секунда и над 1500 селища останаха без ток, както и редица социално значими обекти. Те обаче използваха алтернативно захранване и "технологичните процеси в потенциално опасни обекти не бяха повлияни", посочва министерството.

Стихийното бедствие наложи в неделя да бъдат спрени близо 50 влакови композиции в Ленинградска област. Засега няма данни за жертви и пострадали, но в района са изчезнали безследно петима парашутисти, които се издирват, съобщиха местните власти за ИТАР-ТАСС.

Силният вятър стана причина да паднат два  високи над 50 метра строителни крана в Санкт Петербург. Жена кранистка била откарана в болница с черепно-мозъчна травма и счупване на краката. Евакуирани бяха неколцина туристи, излезли на разходка с лодки в близки водни басейни, информира петербургският клон на МИС.

Предупреждение за буря е обявено в понеделник в района на Москва, съобщи междувременно за ИТАР-ТАСС местното синоптично бюро. Следобед в столичните околности се очакват проливни дъждове, засилване на вятъра и на места градушка.

Площите, обхванати от пожари в Русия, са намалели с над 7 хиляди хектара през изтеклото денонощие. Все още са активни 494 огнища на пожар с обща площ над 45.8 хиляди хектара.

Споделяне

Още от Свят