Около 80% от кюстендилските череши гният от дъждовете

Около 80% от кюстендилските череши гният от дъждовете

Около 80% от черешите в Кюстендилско са с влошено качество - напукани и загниват от дъждовете, съобщи директорът на Института по земеделие в града проф. Димитър Домозетов пред БНР. Той добави, че от два-три дни изкупуването по пунктовете е почти спряло, защото никой не иска некачествени плодове.

Едната възможност е черешите да се дават за ракия - по 10 стотинки за килограм, но тогава производителите губят, защото плащат по 35-40 стотинки за килограм на берачите и така ще работят на загуба. Много голям е процентът брак при черешите за прясна консумация, допълва Домозетов

Кметът на близкото село Коняво Даниела Божилова обаче се надява, че "нещата ще се оправят, тъй като има череши, които още не са напълно узрели". 

"Няма да ги бера, изоставям ги в градините - напуканите череши за нищо не стават", обяви производителят Румен Стойнев, който има градини в с. Неделкова гращица.

Изкупната цена на черешите в региона остава досегашната - 90-95 стотинки за килограм. Ако валежите спрат и някои сортове оцелеят, цената може да скочи към края на кампанията до 1.50-1.60 лева за кило, прогнозират от кооперациите.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?