Около 800 бизнес идеи се състезават за 21 млн. евро от "Джеръми"

Близо 800 екипа с бизнес идеи са кандидатствали за финансиране от фондовете за подкрепа на предприемачеството и предоставяне на първоначално финансиране, създадени по инициативата "Джеръми" (JEREMIE) в България. Това съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) в сряда. Първият прозорец за кандидатстване на проекти приключи в края на м. юни.

Инструментът за подкрепа на предприемачеството и предоставяне на първоначално финансиране (Acceleration & Seed Fund) е финансиран с 21 млн. евро по линия на инициативата JEREMIE в рамките на ОП "Конкурентоспособност". Фондовете се управлява от Eleven и LAUNCHub.

 

Резултатите от първия прозорец на кандидатстване надминаха и предварителните очаквания на самите фонд мениджъри, както и на екипа на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) в София, допълват от ведомството. Според него доказателство за това е не само внушителният брой кандидатури,но и фактът, че около 1/3 от всички кандидатури са от чуждестранни предприемачи, предимно от региона. Това допринася за една от стратегическите цели на инструмента - да спомогне България да се утвърди, като притегателно място за иновации, инвестиции и стартиране на бизнес на Балканите, посочват от МИЕТ..

 

След затварянето на първия прозорец за кандидатстване и двата екипа ще започнат подробнен преглед и селекция на изпратените кандидатури. Това ще стане на няколко етапа, последния тот които е презентация пред инвестиционните комитети на двата фонда, които взимат решение за инвестиране. Очаква се първите инвестиции в стартиращи компании да се случат през есента на 2012 г.

 

Предприемачите, които не са одобрени, ще имат възможност отново да кандидатстват за финансиране с подобрените си идеи през есента, когато се очаква да бъде отворен втория прозорец за кандидатстване. Съгласно предварителните прогнози на двата фонда, до края на 2015 г., до когато трябва да бъдат инвестирани средствата по инициативата "Джеръми", прозорците за кандидатстване ще бъдат отваряни на всеки 3-4 месеца, като по този начин над 300 бизнес идеи ще могат да получат финансиране.

Споделяне

Още от Бизнес