Около 90 на сто от немските компании в България биха инвестирали отново у нас

За седмица "Осрам" откри завод в Пловдив, а "Луфтханза Техник" разшири базата си в София

Около 90 на сто от немските компании в България биха инвестирали отново у нас

Около 90 на сто от немските компании в България биха инвестирали отново у нас. Това е показало проучване на Германо-българската индустриално-търговска камара, съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев при официалното откриване на разширението на базата на "Луфтханза Техник София".

"Преди около седмица стартира завод за 50 млн. лв. на немския гигант "Осрам" в България. Днес откриваме нова инвестиция на друга авторитетна немска компания за близо 70 млн. лв. С други думи, за последната седмица в България се откриват заводи с немско участие на обща стойност от около 120 млн. лв.", допълни Манолев.

"През последните години България се доказа, като надежден и желан партньор за редица световни компании, от ранга на Луфтханза", заяви министърът на транспорта Ивайло Московски, който също беше на откриването. "Това е един съвременен високотехнологичен проект, благодарение на който много млади и квалифицирани хора ще продължат да работят и да се развиват в България", допълни Московски.

Софийската база на "Луфтханза Техник" вече е най-голямата в Европа

След разширяването, софийската база на "Луфтханза Техник", вече е най-голямата в Европа и втора в света след тази във Филипините на концерна.

Предприетият ход за разширяване не е изненада предвид намеренията на нискобюджетните авикоомпании за увеличаване на флотилиите си от самолети. Прогнозите са през следващите години авиацията да расте с бързи темпове, като се очаква и недостиг на квалифициран персонал.

"Луфтханза Техник" има общо шест бази за ремонт на самолети по света - в България, Унгария, Ирландия, Малта, Пуерто Рико и Филипините.

Българското поделение е основано в края на 2007 г. и е открито през октомври 2008 г.

"Луфтханза Техник София" е съвместно дружество между "Луфтханза Техник" AG (75.1%) и "Бългериан Еъруейз Груп" ЕАД (24.9%), която е част от икономическата група "Химимпорт".

Инвестицията от около 35 млн. евро в новия хангар, работилници и 6-етажна бизнес сграда е на компании от групата на българския партньор, а "Луфтханза Техник" ще ги наеме. Договорът за наем ще бъде за 8 години с опция за удължаване с още толкова.

Към момента служителите на "Луфтханза Техник София" са около 1100. Около 400 от тях са техници, подпомагани от около 150 служители, занимаващи се с логистика и други дейности, а 550 обслужват останалите звена по света. С разширяването на базата плановете на компанията са служителите ѝ да нараснат до 1300.

Очаква се ръст на производствения капацитет с 60%

Разширението на базата се очаква да доведе до нарастване на производствения капацитет с 60%, или общо 1 милион човекочаса извършвана работа годишно, съобщиха от компанията.

Базата за ремонт на самолети е разположена върху терен от 64 хил. кв. м на летище "София".

Има капацитет да обслужи до 8 тясно корпусни самолета едновременно за основен ремонт и поддръжка, както и 1 самолет в носова позиция за работа по системите в кабината.

В допълнение две от производствените линии предлагат възможност за цялостно боядисване.

Работилници на площ от 5000 кв. м позволяват на "Луфтханза Техник София" да изпълнява всички спомагателни дейности, свързани с базовото обслужване на място или в тясно сътрудничество с останалите бази на авиогрупата.

Новият хангар разполага с три линии за ремонт на самолети, като той ще може да бъде пригоден и за ремонт на  широко корпусни самолети за дълги дистанции. Само някои от тях няма да могат да влязат напълно и ще е необходимо допълнително съоръжение за опашката им.

В началото обаче ще се извършва само ремонт на тясно корпусни самолети, като слотовете за ремонт вече са продадени за няколко години напред, казаха от компанията.

През последните години приходите на "Луфтханза Техник София" са около 100 млн. лв. годишно, а печалбата ѝ варира между 3 и 5 млн. лв. годишно, показват финансовите отчети на дружеството.

Споделяне

Още от Бизнес