Около една трета от областните управители излизат в отпуск заради изборите

Управителите в Пловдив и Разград са водачи на листи на ГЕРБ, в София, Пловдив, Пазарджик и Стара Загора – на избираеми места

Областните управители на среща със служебния премиер. Сн. БГНЕС

Около една трета от областните управители и техни заместници ще излязат в отпуск заради изборите на 12 май, показва допитване на Mediapool. Причината е, че те ще бъдат в листи или ще са ангажирани с провеждането на вота като координатори на политически партии. Областните управители ще подадат молбите си за отпуск до 12 април. Те ще посочат с нарочна заповед и кой ще ги замести, докато са ангажирани с изборите. Обикновено това са техни щатни заместници. Това стана ясно след срещата с премиера Марин Райков в Министерския съвет, която се проведе няколко часа преди ГЕРБ официално да обяви листите си.

Всичките 28 областни управители са назначения на ГЕРБ и са били на днешната среща със служебния премиер. На нея е присъствал включително и подалият на 17 март оставка областен управител на Силистра Николай Димов. Оставката му обаче не беше приета от Марин Райков.

"Лидери на партии призоваха да сменя областните управители, но аз избрах да им гласувам доверие, за това днес ги помолих да не ме опровергаят и тези, които ще се включат в предизборната кампания, да излязат в отпуск“, каза служебният премиер след срещата. Той допълни, че същото се отнася и за заместник областните управители, които ще участват в изборите.

По този начин отправяме ясно послание към българската общественост за безпристрастност, каза Марин Райков. По думите му областните управители са го уверили, че обикновените граждани, за разлика от някои партии, не споделят притесненията, че изборите могат да бъдат манипулирани.

Областните на София, Пловдив, Стара Загора излизат в отпуск

“Тъй като нашата цел е да изградим доверие сред обществеността, да бъдем прозрачни и безпристрастни, ви моля всеки един от вас да вземе за себе си решение и тези, които имат партийни функции, а също и тези, които изпълняват координиращи функции за съответната политическа сила в рамките на изборите, да предприемат необходимите мерки и от началото на кампанията да излязат в отпуск или да преосмислят своите ангажименти към съответната политическа сила”, призова служебният премиер областните управители в началото на срещата.

“Искам да отправя към вас един конкретен апел, включително и личен, аз не държа вие да забравите кой ви е назначил, но искам да имате предвид кой е човекът, който очаква от вас да работите с него за успешното провеждане на тези избори”, каза още премиерът Марин Райков. По думите му той получил уверение от областните управители, че ще се оттеглят.

Областните управители в повечето от големите градове излизат в неплатен отпуск, показа проверка на Mediapool. Това са областните управители на София – Данаил Кирилов, на Пловдив – Здравко Димитров, на Стара Загора – Недялко Недялков, на Разград – Валентин Василев и на Пазарджик – Дончо Баксанов. Те влизат в листите на ГЕРБ, като Здравко Димитров дори е водач на листата на Пловдивска област, а Валентин Василев на листата в Разград.

Двама от заместник-областните управители на Софийска област също ще излязат в отпуск, защото са ангажирани с предизборната кампания. Заместник-областният управител на Варна контраадмирал Пламен Манушев също ще бъде в листата на ГЕРБ и ще излезе в отпуск.

Областните управители на свой ред са изразили очакванията си политическите партии да предложат подготвени кадри за назначаване в секционните избирателни комисии.

В помощ на социално слабите

Освен за изборите служебният премиер е призовал областните управители да работят и да бъдат в помощ и на нуждаещите се и социално слабите.

Премиерът е акцентирал и на необходимостта за уеднаквяване на страниците на областните управи в интернет. Призовал е областните управители да са максимално отворени към обществеността и медиите.

Първа сбирка на изборния борд

В сряда ще бъде първото заседание на гражданския изборен борд към правителството. То ще се проведе след заседанието на Министерския съвет.

Засега сигурните участници в него са председателят на борда на директорите на “Информационно обслужване” Михаил Константинов и бившият конституционен съдия Емилия Друмева. На срещата заедно с неправителствените организации ще бъдат набелязани конкретните задачи, които ще са в центъра на внимание в периода на подготовката на изборите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?