Около една трета от парите за изборите в чужбина ще са за командировки

Около една трета от средствата за изборите зад граница ще отидат за покриване на разходите за командировките на членовете на секционните комисии. Това стана ясно на брифинг във МВнР за организирането на вота в чужбина.

Първоначално определената сума за вота зад граница бе 1 200 000, но изчисленията към момента показват, че ще са необходими около 1 876 861 лева.

Общият брой на членовете на секционни избирателни комисии /СИК/ зад граница е 2140 души - по петима членове в 428 секции, съобщи директорът на дирекция "Правна" в МВнР Красимир Божанов.

От тях приблизително около 600 са излъчени от политическите партии. Останалите 1540 са попълнени по предложение на МВнР и на ръководителите на дипломатическите мисии.

Около 570 души са служители на МВнР, на задграничните ни представителства и на други ведомства, които този път бяха включени в съставите на СИК и ще бъдат командировани от София, посочи Божанов. Около 970 са представителите на българската общност.

Използвали сме най-икономичните възможни варианти – например много голяма част от секциите в Холандия са попълнени от наши колеги в Постоянното ни представителство към ЕС в Брюксел, каза Красимир Божанов.

Секциите в чужбина са се увеличили с 88% спрямо изборите през 2013 година.

Броят на избирателните секции зад граница за предстоящия парламентарен вот е 426, като 31.92 на сто от тях са в Турция, 9.62 на сто - в САЩ, 9.39 процента във Великобритания, 4.46 на сто в Германия, 9.62 на сто - в Испания, а 2.58 на сто - във Франция.

32.39 на сто от секциите са в други държави.

Рекордният брой на секциите се дължи на промените в изборното законодателство. За разкриването на секция в чужбина са нужни поне 20 заявления за населените места, в които има дипломатически мисии на България. В останалите трябват 40 заявления. Ако през последните 5 години в някое населено място е имало секция, в която са гласували повече от 100 избиратели, там автоматично тя се образува отново. Ако ръководителите на дипломатическите служби преценят, секции могат да се откриват и на други места.

Споделяне

Още от Избори 2014