Около половин милион българи декларираха доходите си за 2015 г.

Една трета от тях са го направили онлайн

Около половин милион българи декларираха доходите си за 2015 г.

Около 500 000 българи са декларирали доходите си за 2015 г. От тях близо 35% са изпратили декларациите си по интернет с електронен подпис или с безплатния персонален идентификационен код (ПИК). Това сочат данните на Националната агенция по приходите (НАП), обявени след края на данъчната кампания.

В последния възможен ден – 3 май, около 15 000 българи са подали данъчните си декларации. Средната работна натовареност в офисите за обслужване на клиенти на НАП във вторник е била под 40%.

Системата за онлайн деклариране ще продължи да работи до полунощ, а в близките дни се очаква по пощата да пристигнат още формуляри. Централната поща в София приема писма до 20 часа във вторник.

Всяка година данъчната кампания за физическите лица приключва в края на април, но тази година беше удължена до 3 май включително заради Великденските празници.

"Данъчната кампания приключи успешно. Все повече българи предпочитат удобството на електронните услуги, което им спестява време и пари", каза Боряна Георгиева, директор "Обслужване" в НАП.

Глобата за неподадена данъчна декларация е до 500 лв., а за умишлени грешки - 1000 лв.

Тази година декларациите подадени с персонален идентификационен код са нараснали с 30%. Всеки трети подава документа онлайн, като ползва удобството системата да изчислява автоматично дължимия данък след попълване на данните за доходи и осигурителни плащания.

Всички, които през миналата година са получавали доходи от наеми, хонорари или други, трябва да декларират това пред НАП. От агенцията отбелязват, че даването и получаването на заеми над 10 хил. лева също трябва да се декларира.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?