Около половин млн. евро е събрало българското сдружение за Либия

Около 500 000 евро от частни донори е събрало до момента Гражданското сдружение за насърчаване на двустранните отношения с Либия. Това ще бъдат част от средствата, набирани в Международния фонд за подпомагане на семействата на заразените със СПИН деца, съобщи в сряда говорителят на МВнР Димитър Цанчев.

Българската държава ще участва в международния фонд за подпомагане на болните либийски деца с хуманитарна помощ, съизмерима с тази на останалите европейски държави.

България няма да участва в този фонд със средства, предназначени за финансови компенсации, обезщетение или кръвнина на семействата, подчерта говорителят на МВнР.

Участието на България в Международния фонд ще се изразява в хуманитарна помощ - за модернизацията на детската болница в Бензаги, осигуряване на  лекарства за заразените деца, техническа помощ за обучение на медицински персонал.

България смята, че новият съдебен процес срещу медиците трябва да започне най-бързо, но няма информация Либия е обвързвала началото на процеса с постигането на финансово споразумение.

Имаме уверения, че компетентните либийски органи в съдебната система взимат предвид изразените от България загриженост и съображения за това делото да започне възможно най-скоро, каза Димитър Цанчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?