Около половината българи са потърпевши от лекарска грешка

Около 40% от българите са потърпевши от лекарска грешка, показва проучване на правата на пациентите, извършено от НЦИОМ и оповестено в понеделник.

Резултатите от изследването, направени между 20 до 25 април тази година, бяха представени по време на форум за правата на пациентите, организиран от депутатът от НДСВ Антония Първанова.

Близо една пета от българите са пострадали от грешна диагноза, 18% са били лекувани с грешни медикаменти, а 5% от болните са претърпели неправилна операция.

Държавата все още търси пари за лечението на туристите

Все още няма осигурени средства за лечението на гражданите от ЕС, които ще почиват у нас, призна в понеделник зам.-здравният министър д-р Матей Матеев.

След влизането на страната в ЕС европейците получават безплатна неотложна помощ у нас. Лечението им се поема от Здравната каса, която по административен път получава парите от съответните чужди здравни фондове. Същото важи и за българи, които пътуват в ЕС.

още

За разлика от повечето страни в Европа, у нас няма официални данни за случаите на лекарски грешки.

По-голяма част от хората не познават правата си на пациенти, показва проучването. Според него 95% от анкетираните никога не са подавали жалба за възникнал проблем при ползването на здравни услуги, а 91% не знаят коя е институцията, която защитава правата им, като най-честият отговор е Здравната каса.

В Народното събрание отлежават три законопроекта, защитаващи правата на пациентите, но те са приети само на първо четене.

Половината от гражданите, нуждаещи се от лечение, не могат да си го позволят. Това най-вече са пенсионерите, ромите и болните с нисък жизнен стандарт. Най-голям дял сред хората, които нямат пари за лечение, заемат хронично болните.

Две трети от интервюираните смятат, че в контрола над здравната система трябва да участват неправителствени организации на пациентите. 63% от хората знаят, че лекарят не може да извърши дадена медицинска манипулация или процедура без съгласието на пациентите. Най-информирани са високо образованите и лицата с висок жизнен стандарт.

Повечето българите разчитат на традиционната медицина, а от алтернативните методи за лечение най-използвани са билколечението и хомеопатията, която е особено популярна сред хората с висок стандарт на живот, образованите и столичани, сочи още проучването.

Близо 70% от пациенти стриктно спазват лечението, предписано от лекуващия ги лекар. Най-дисциплинирани са възрастните на 60 и повече години и хората от селата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?