Около референдума за турските новини се заформи спор с ЕС и със съседите

Както се очакваше, намерението на премиера Бойко Борисов да се организира национален референдум за новините на турски език по БНТ, предизвика негативни реакции и в Европа, и в съседна Турция.

Проблемът ще бъде внесен за разискване на първото заседание на Европейския парламент (ЕП) през януари, по инициатива на групата на либералите и демократите (АЛДЕ), чиито член е Движението за права и свободи.

След като Анкара декларира загриженост по въпроса и заяви, че следи внимателно темата, Борисов проведе в четвъртък разговор с турския си колега Реджеп Тайп Ердоган.

Борисов е уверил Ердоган, че българското правителство "полага всички усилия да намери най-доброто решение за емисиите на турски език по БНТ, за да не бъде темата обект на спекулации от страна на политически сили у нас“, съобщи правителствената пресслужба. Двамата премиери са обсъдили и състоянието на българо-турските енергийни и инфраструктурни проекти.

Идеята за спиране на новините на турски по БНТ е на партия "Атака", която в момента е най-лоялният политически съюзник на ГЕРБ. Преди два дни премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви на съвместна пресконференция с лидера на "Атака" Волен Сидеров, че по въпросът ще бъде поставен на национален референдум.

Либералите в ЕП: Българското правителство на покаже разум

"Групата на либералите в ЕП е загрижена от предложението в България да се състои референдум за новините на турски по БНТ с оглед излъчването на тези кратки новини за турското малцинство да бъде прекратено“, съобщиха от пресслужбата на групата, в която членуват и българските евродепутати от ДПС и НДСВ.

Това безпокойство е изразено от ръководителя на АЛДЕ Ги Верхофстад пред ръководителите на другите фракции по време на редовната сесия на ЕП, която се провежда в Страсбург.

"Инициативата за референдума е на крайнодясната партия "Атака" и е била подкрепена от премиера Бойко Борисов, което повдига важни въпросителни около поетите от България ангажименти за защита на малцинствата след като страната стана пълноправен член на ЕС през 2007 г.“, смята Ги Верхофстад.

Правителството на България трябва да покаже разум. Да се подкрепя предложение на "Атака" за национален референдум по въпрос на правата на малцинство задължително ще доведе до подкрепа на езиковото мнозинство, настояват от АЛДЕ. Според либералите инициатива "изправя България срещу основните европейски и международни законови и политически задължения, регулиращи защитата и уважението на малцинствата и техните езици“.

Референдумът "опасен и вреден“

По същото време ДПС излезе с декларация в българския парламент, с която определи идеята за референдума като "опасна и вредна за България не заради самата процедура на пряка демокрация, а заради предвидимия резултат“.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан призова премиерът и оглавяваната от него партия ГЕРБ "да преосмислят подкрепата си за тази идея, продуцирана не от тях, а от "Атака".

Според Местан подобен референдум би направил голяма политическа услуга на ДПС, но е крайно време правата на човека и на малцинствата да се осмислят като национална кауза.

Принципът "Глас народен, глас Божи" не може да подменя отговорността на законодателния орган, още по-малко да се използва като параван, зад който да се скриват нечисти политически цели, каза Местан. Той отбеляза, че политическата зрялост се изразява и във въздържането от референдум, особено когато е ясен крайният резултат.

"Сините знаят колко далеч от НАТО и от ЕС щяхме да бъдем, ако бяха подложили на референдум въпроса за въздушния коридор за натовските военни сили в края на 90-те години", припомни Местан. "Така че много е измамна тезата, че ако една процедура е демократична, то тя непременно ще гарантира демократичен резултат", изтъкна той.

Според ДПС единственият критерий за демократичност на каквато и да е процедура е постигането на демократичен резултат, а в конкретния случай с референдума за новините на турски език това няма да стане.

ДПС призова ГЕРБ към въздържане и преосмисляне на "това опасно за България решение" и предупреди, че то не води към европейско развитие на страната, каквото послание се съдържа в абревиатурата ГЕРБ - Граждани за европейско развитие на България.

Сидеров: В допитването може да се включат и други въпроси

Лидерът на "Атака“ коментира пред репортери в НС, че е възможно в националното допитване да се включат и други въпроси. "Тук могат да влязат и въпроси, които засягат енергетиката. Дали да се отворят III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй“, дали да се строи АЕЦ "Белене“, дали да има вероучение в училището“, каза той. Според него в референдума трябав да се включат въпроси, които засягат много сериозни обществени интереси и "хората да отговорят наведнъж“.

"Целта ни е да групираме важни за България въпроси и това ще е един пробив за страната“, смята Сидеров.

Споделяне

Още по темата

Още от България