Около столичния площад "Света Неделя" няма да има автомобилно движение

Площад "Света Неделя" в момента

Искаме да върнем площад "Света Неделя" на хората като направим пешеходна връзка на бул."Витоша" с площада по ул. "Съборна" към Градската градина, каза главният архитект на София Ззравко Цдравков пред журналисти в понеделник.

Той съобщи, че е във финален етап изработването на задание за проектиране за градоустройствена концепция на площад "Света Неделя". То е възложено на експерти от катедра "Градоустройство" при Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Ясно сме посочили какво искаме за това пространство, за да няма после проекти, които не отговарят на изискванията, каза главният архитект. Целим обвързаност на пешеходните връзки и освобождаването на това пространство от автомобили, обясни Здравков.

Той посочи, че трамваите ще останат, защото не пречат на придвижването. От бул. "Ал.Стамболийски" до ул. "Алабин" обаче мислим за затваряне на движението, обясни главният архитект. По думите му целта не е да се направи нещо, с което да се пречи на хората, а стремежът е да се улеснят пешеходците.

Действаме координирано със Столичната община, до месец ще подложим заданието на обществено обсъждане, а после ще се търси проектант. До края на готината би трябвало проектът да бъде възложен, а догодина, при наличие на финансиране - да започне реализацията му, каза главният архитект.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?