Окончателни данни: Водата на Перник все още е годна за пиене

Окончателни данни: Водата на Перник все още е годна за пиене

Водата на Перник все още е годна за пиене, показват окончателните резултати от проверката на регионалната здравна инспекция след взетите проби от 16 пункта.

По Коледа трима перничани бяха приети в болница заради съмнения, че са се натровили от водата. Те са изследвани за бактериална инфекция с ешерихия коли, което доведе и проверката за евентуално смесване на чистата вода с тази от отходния канал. Властите свързват техните оплаквания със сезонни вируси.

Бедственото положение заради безводитето в Перник ще е в сила най-малко до края на януари, а действащият режим на водата не изглежда да помага особено. И в момента притокът в язовир Студена е по-малък от разхода. В язовира се вливат 220 литра в секунда, а се оттокът е 330 литра в секунда. Водоизточникът разполага с около 4 милиона куб.м. вода при капацитет от 25 милиона и е съвсем близо до мъртвата си точка, след която водата е негодна за използване.

Пред ден премиерът Бойко Борисов разпореди да се изгради нов магистрален водопровод в Пенрик, защото сегашното съоръжение не подлежи на ремонт. Изпълнителната власт ще мисли по въпроса дали да не обедини всички ВиК-дружества по една шапка, за да могат да се управляват и координират по-лесно.

Пернишки съботник

Част от перничани също се организират, за да помогат за облекчаването на положението в града. Петнадесет доброволци от пернишкия квартал "Църква" почистват Владайския канал в събота, съобщи кметът на района Радослав Динев, цитиран от БТА.

Инициативата цели да се увеличи дебита към язовир "Студена". Сега Владайският канал осигурява около 60-70 л/сек. за Перник.

На 17 декември доброволци от квартал "Църква" и селата Драгичево, Рударци и Кладница почистиха гористия терен към водосборната зона "Сива грамада" във Витоша. Акцията им доведе до увеличаване на притока към язовир “Студена“ с 10 л/сек.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?