Окончателни доживотни присъди за трима от "Килърите"

Петър Стоянов -Сумиста е сочен за лидер на бандата, архивна снимка БГНЕС

Трима от групата за мокри поръчки "Килърите" остават в затвора до живот, реши окончателно в петък Върховния касационен съд. Това са Петър Стоянов - Сумиста, който е сочен за лидер на групата, Георги Вълев и Васил Костов-Кеца. Четвъртият осъден е Янко Попов-Туцо, който ще трябва да излежи 10-годишна присъда.

ВКС на практика изцяло потвърди решението на Варненския апелативен съд. Решението не е обявено официално заради последните поправки в закона, които забраняват официално оповестяване преди прокуратурата да въдворила наказаните.

Петър Стоянов-Сумиста е осъден за организиране на убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и шуменския бизнесмен Румен Рачев. Васил Костов и Георги Вълев са признати за виновни за подбудители и помагачи в извършване на двете убийства. Янко Попов е осъден за участие в убийството само на Лупов. Попов вече изтърпя присъда от 5 години затвор за участие в престъпната група.

Съдът окончателно оправда един от сочените за участници в групата - Райко Стойнев, който преди това беше осъден на седем години затвор. Той е обвинен, че е бил съучастник в убийството на Румен Рачев през юли 2009 година, но съдът сметна това за недоказано.

По делото "Килърите" Шуменският окръжен съд първоначално даде три доживотни присъди, които бяха потвърдени от Варненския апелативен съд. През юни миналата година
Върховният касационен съд (ВКС) обаче върна делото на апелация заради нарушено право на защита на Петър Стоянов. Сега апелативният съд отново осъди тримата на доживотен затвор без право на замяна, а ВКС този път ги потвърди.

Сега обвинителната теза пред ВКС бе изложена лично от заместник-главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова, която наблюдаваше делото в досъдебната му фаза. Тя настоя присъдите на четиримата подсъдими да бъдат потвърдени.

Именно този казус се превърна в трамплин за кариерата на Петрова по време на първото правителство на ГЕРБ. Непосредствено след избора на Сотир Цацаров за главен прокурор в края на 2012 г., той я направи свой заместник, засилвайки съмненията за задкулисни връзки с тогавашните управляващи. Преди да се издигне в прокуратурата Ася Петрова бе известна с близките си отношения с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България