Окончателни ГМО-забрани ще успокояват духовете

Окончателни ГМО-забрани ще успокояват духовете

Парламентът прие на второ четене в четвъртък запазването на забраната за освобождаване в околната среда и пускането на пазара на генно-модифицирани тютюн, лоза, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури. Окончателно гласуван бе и текст, с който се забранява пускането на генетично-модифицирани организми (ГМО) на по-малко разстояние от 30 км от защитените зони и НАТУРА-териториите, на по-близко от 10 км от стационарните пчелини и на 7 км от площи с отглеждани биологични култури..

Така след проточили се повече от месец дискусии в и извън парламента, национални протести и заплахи от страна на президента за налагане на вето, бяха приети текстове, които се очаква да успокоят духовете.

Гласувани бяха и санкции за нарушителите на забраната за освобождаване на ГМО, който варират от 500 хил. до 1 млн. лв.

Запазването на действащата досега забрана за сортовете тютюн, лоза, маслодайна рози и др., чието сваляне отначало внесе Министерството на околната среда и водите, бе поискано от Иван Алексиев (ГЕРБ). Предложението беше приветствано от народни представители от Синята коалиция, Коалиция за България и ДПС.

Лъчезар Тошев от Синята коалиция посочи, че запазването на забраната е необходимо, тъй като предпазна клауза се налага само на пуснати на пазара видове, но няма да реши проблема с изпитанията на нови видове.

Лидерът на БСП Сергей Станишев приветства "завоя" в позицията на ГЕРБ за ГМО и възстановяването на политическия консенсус. Той обаче отбеляза, че няма яснота по въпроса за причините и мотивите за внасянето на промените, скрити зад синхронизацията с европейските директиви.

Няма основание за притеснение относно ГМО, след приемането на забраната и разстоянията за отглеждане на ГМО, заяви депутатът Лъчезар Тошев. Според него с приетите поправки ограниченията са станали по-стриктни.

“Законът стана още по-строг и запушихме някои дупки, които имаше от досегашния текст на закона, с което не се отслабя, а се засили защитата от ГМО на нашето традиционно производство и на биоразнообразието”, каза Тошев.

Според него от ГЕРБ са променили позицията си по спорните текстове на закона след дискусии и съобразяване с общественото мнение, според което 97 % от хората подкрепят тези предложения.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обаче коментира в Пловдив, че “някак си не се случи дебатът“.

“Около закона ескалира напрежение и се чу само едната страна. Генетиката е част от науката, от развитието на нашето общество и когато става въпрос за опити в лабораторни условия, си мисля, че не бива да отиваме в абсолютни крайности, тъй като има искания и за забрана на опитите в лабораторни условия“, коментира агроминистърът.

Според него не трябва да се слага прът в колелото на науката, “но трябва да дадем пълни, стопроцентови гаранции, че това няма да излезе на открито и няма да застрашим нашата чиста природа“.

“За добро или лошо, технологиите не бяха навлезли в българското земеделие години назад, това ни позволи да го запазим чисто от тези технологии, което в момента е конвертируемо“, допълни земеделският министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?