Окончателно: 36 години затвор за убийството на Мартин Борилски

Окончателно: 36 години затвор за убийството на Мартин Борилски

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди изцяло наказанията на осъдените за убийството на студента Мартин Борилски в Париж. Георги Желязков и Стоян Стоичков получиха общо наказание от 36 години затвор от Апелативния съд във Велико Търново. Присъдата на Желязков е 19 г. лишаване от свобода, а на Стоичков - 17 години.

Магистратите са потвърдили и присъденото обезщетение на семейството на Борилски от 120 000, лева като са отхвърлили претенцията от 400 000 лева.

Двадесет и четиригодишният Борилски е зверски убит през 2000 г. Той е бил прободен 93 пъти с нож.

Съдебният казус в България продължи десет години, като двамата обвиняеми бяха оправдани на две инстанции. След остра намеса от страна на Франция, чиито съдебно-полицейски органи обявиха, че българското разследване не се е съобразило със събраните в Париж доказателства, делото започна отначало. Така се стигна до осъдителната присъда, издадена в началото на тази година.

Настоящото решение на ВКС е окончателно.

Веднага след решението на великотърновския съд, Желязков и Стоичков бяха обявени за издирване, тъй като не се явиха нито в съдебната зала, нито пред органите на съдебната охрана. Десет дни обявяването на наказанията им обаче те сами отидоха във варненския затвор.

Всички страни в процеса обжалваха присъдата на апелативния съд. Прокуратурата настояваше за доживотен затвор за двамата подсъдими, а семейството на Борилски настояваше за 400 000 лева обезщетение. Адвокатите на Желязков и Стоичков твърдяха, че съдът е взел решението предубедено и под натиск при грубо нарушение на процесуалните правила.

ВКС вече веднъж отмени постановената оправдателна присъда на Апелативния съд във Велико Търново, който от своя страна бе изразил съгласие с първоинстанционната оправдателна присъда на окръжния съд в Шумен.

ВКС счита, че при второто решение на великотърновския съд са изпълнени всички указания, няма допуснати процесуални грешки от прокуратурата и решението е взето съгласно вътрешното убеждение на съдебния състав.

ВКС отхвърля тезата на Желязков и Стоичков, че други лица са извършили престъплението, а те единствено са присъствали в апартамента на Борилски по-рано същия ден, тъй като няма събрани доказателства за това.

"При категоричната липса на доказателства, извън тези произтичащи от обясненията на подсъдимите, за присъствието на други лица на местопрестъплението – техни следи или такива, свързани със заличаването им, правилно въззивният съд е приел, че фаталните събития са се разиграли между тях и пострадалия, че тезата за агресия от страна на други е очевидно защитна позиция на подсъдимите", се казва в решението.

ВКС счита, че при убийството Желязков е действал с користна цел да ограби студента, а Стоичков е имал за цел да му помогне. Двамата получават съответно по 1 и 3 години под минимума за извършване на убийство, защото не са били осъждани до този момент, което се счита за смекчаващо вината обстоятелство.

Въпреки присъдата на българския съд, паралелно дело за убийството на Борилски се води и във Франция.

Споделяне

Още по темата

Още от България