Окончателно: БЛС подписва рамковия договор при договорените параметри

Окончателно: БЛС подписва рамковия договор при договорените параметри

Решението на Българския лекарски съюз да се подпише Националният рамков договор е окончателно, при условие, че се запазят параметрите, които са постигнати в договорения процес, потвърди д-р Венцислав Грозев от БЛС в неделя пред БНР.

"Тези проблеми с над 260 милиона задължения на НЗОК спрямо чуждестранни контрагенти се знаят от доста време. Настоящият министър на здравеопазването само около преди 6-7 месеца изнесе подобен доклад като писмото на господин Плочев. Това беше и в парламентарна комисия, и при изслушване на отчета на бюджета за предходната година, и със сформирането на бюджета за 2018 година и така нататък, въпреки това бюджетът се формира с един дефицит от горе-долу тези милиони, които в момента се коментират, защото не трябва да забравяме, че има и надлимитна дейност, която нашата каса дължи на нашите болници", каза Грозев.

Конфликтите около подписването на Националния рамков договор допълнително засилиха напрежението в здравния сектор, провокирано от скандала между здравната каса и Министерството на здравеопазването.

 

Този скандал е нещо тъжно и непродуктивно, но проблемът е, че ние вече сме го виждали, коментира бившият здравен министър Стефан Константинов по повод поисканата от министър Кирил Ананиев оставка на шефа на НЗОК проф. Камен Плочев и разнобоя между двете институции не само за размера на дълговете към чужди здравни каси, но и за това как да се решава той.

"Практиката от последните десет години показва, че винаги има някакво напрежение между Здравна каса и министерство. Проблемът е, че тези две фигури – министър и управител на НЗОК, са равнопоставени до толкова, доколкото и двете се избират от Народното събрание, а истината е, че тези две фигури трябва да работят в абсолютен синхрон. Едната не може без другата", каза д-р Константинов в неделя пред БНР.

Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на НЗОК и представител на Националната пациентска организация, изрази притеснение от труса в здравната система, предизвикан от конфликта.

"Ние като представители на пациентската организация в общи линии се притесняваме от такъв тип трусове в здравната система, защото те водят до смущения в самата система. Тези смущения не водят обикновено до нещо конструктивно и до нещо добро в отношенията в самата система. В общи линии този конфликт за нас е малко неясен. Наистина здравният и финансовият министър трябва да са съмишленици с управителя на НЗОК, наистина би било добре да гледат в една посока, но за нас НЗОК си остава основен самостоятелен играч в здравната ни система. Министерството е по-скоро органът, който насочва и упражнява политиките", каза Дамянов пред БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес