Окончателно: "Бронзовата къща" ще заеме временно мястото на мавзолея

Дебатът стигна до мумията на Георги Димитров и паметника на Съветската армия

Окончателно: "Бронзовата къща" ще заеме временно мястото на мавзолея

Общинските съветници в София решиха окончателно на мястото на бившия мавзолей временно да бъде поставена артинсталацията "Бронзовата къща". Това стана след продължителен дебат с елементи от хорър филмите и идеологически спорове.

В хода на обсъждането, проведено в четвъртък, бяха нахвърляни различни идеи за празното място площад "Ал. Батенберг" след махането на "Бронзовата къща" – да се издигане паметник на Аспарух или пък да се ползва за временно излагане на експонати на съвременното изкуство. От администрацията обясниха, че окончателното решение за какво да се използва пространството, заемано някога от мавзолея на Георги Димитров, ще се вземе след конкурс.

Символ на европредседателството

Инсталацията "Бронзовата къща" е дело на живеещия в Австрия български художник Пламен Деянофф. Скулптурата-сграда ще е изработена от масивни бронзови елементи и ще е висока 14 метра, а основите ѝ ще са с размери 7 на 7 метра.

Столичната община получава предложение от Австрия инсталацията да бъде сложена на мястото на мавзолея като символ на връзката между двете държави, които през следващата година последователно ще председателстват Съвета на ЕС. За това и скулптурата ще краси София само през следващата година и после ще бъде махната.

Изработката на скулптурата се финансира от автора, Австрия плаща за транспорта, а Столичната община трябва да осигури пари за фундамента на инсталацията, за охрана, осветление и застраховка. В доклада, с който на съветниците беше предложено да одобрят поставянето на "Бронзовата къща", не се посочват евентуалните разходи, които общината трябва да направи. Те ще станат ясни в следващите седмици, тъй като тепърва работна група ще набележи мерките за осъществяването на проекта.

Вносителите от ГЕРБ виждат в поставянето на "Бронзовата къща" възможност в София да се изложи висококачествено съвременно изкуство, както и да се провокира обществен дебат какво да се прави за постоянно с това свободно място в центъра на града.

Мумии и идеологически спорове

Основните противници на "Бронзовата къща" се оказаха съветниците от БСП. Те изрично заявиха, че няма да обсъждат идеологии и се съсредоточиха върху технически според вносителите от ГЕРБ и Реформаторския блок подробности. Аргументите им да се въздържат при гласуването бяха, че творбата не е избрана след конкурс, не е посочено как е избрано точно това "знаково място, натоварено с толкова история", няма становище от Министерството на културата, не е ясно какъв е статутът на инсталацията и нужни ли са за поставянето ѝ строителни или други разрешителни.

Социалистите се обявиха и против липсата на финансови разчети за разходите на общината. "Несериозно е да се твърди, че инсталацията може да се използва за концерти или театрални постановки. Тя ще е 49 кв. метра. Как там ще се организират такива събития?!", каза Милка Христова от БСП. Съпартиецът ѝ Калоян Паргов пък попита защо само тази творба ще се охранява със средства на общината и поиска това да важи за всички паметници в София, правейки индиректно препратка към паметника на Съветската армия, който често осъмва изрисуван с боя.

От ГЕРБ и Реформаторския блок видяха в критиките на БСП опит да осуетят промяната на предназначението на мястото на взривения мавзолей на Георги Димитров, а в изказванията им преобладаваха препратки към времето на социализма.

"Това място може и да е знаково за вас и да искате да си казвате молитвите към мумията там", отговори Орлин Иванов от ГЕРБ. "Мумиите няма да дойдат", отговори му Калоян Паргов от БСП и предложи инсталацията да се преименува на "Бронзовия мавзолей". Иванов продължи с хорър елементите: "Не знам дали не ходите нощем там да се молите тази мумия да се върне. Може би с колегите от Реформаторския блок трябва да отидем със сребро и светена вода, за да не се върне никога".

"Като ви слушах, си спомних за времето, когато художествено-творческите съвети са обсъждали произведенията на изкуството. Повечето от тях не са били одобрявани", обърна се към БСП и Николай Стойнев от ГЕРБ. "Когато се казва, че не става въпрос за идеология, става въпрос точно за идеология", допълни Борислав Борисов от Реформаторския блок.

"Не строим ядрена централа, че да има такава страст в изказванията на съветниците от БСП. Ако в Берлин бяха направили конкурс кой да опакова Райхстага, сигурно нямаше да го спечели Кристо, а някоя фирма с по-ниска цена", включи се в защитата на предложението и Трайчо Трайков от Реформаторския блок. Той пресметна, че по груби сметки осветлението на "Бронзовата къща" ще струва по 15 лева на ден и добави, че "творбата е много на място тук и сега". Трайков използва повода отново да поиска премахването на паметника на Съветската армия.

Много артисти искат да "забодат нещо там"

От дума на дума социалистите предложиха на мястото на мавзолея да бъде издигнат монумент на основателя на българската държава Хан Аспарух, който да замени демонтирани паметник "1300 години България", на чието място пред НДК ще бъде възстановен Войнишкия мемориал на Първи пехотен Софийски полк и Шести пехотен Търновски полк. Лъвът от мемориала вече беше върнат там.

"За година и половина се изредиха доста скулптори и артисти, които искат да забодат нещо, което са произвели на мястото на мавзолея", коментира предложението на БСП главният архитект Здравко Здравков. Той добави, че окончателното решение за съдбата на това място ще бъде взето, след като приключи конкурсът за визия на площада. По него в момента има дело и е спрян.

"Тази артинсталация провокира мисленето за това какво да правим на това място. А докато тече конкурсът там ще стои една артинсталация, а не бетон", коментира Здравков. Според него в столицата трябва да бъде обособено място за излагане на съвременно изкуство и това може да е мястото на "Бронзовата къща" или друго подходящо пространство.

Здравков посочи, че тепърва ще се разработва проектът за фундамента на инсталацията. За целта трябвало да се разкърти бетонът на мястото на мавзолея и да се види какво има отдолу. Тогава можело да се каже и колко ще струва поставянето на "Бронзовата къща". Той добави, че вече е внесено искане за становище от Министерството на културата и имало индикации, че ще е положително.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?