Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Окончателно: Държавата поема по 60% заплата и осигуровки по схемата 60:40

Безработицата нараства с 5 хил. души дневно, хората в неплатен отпуск и с обезщетения ще могат да работят в селското стопанство

1 коментар
Окончателно: Държавата поема по 60% заплата и осигуровки по схемата 60:40

След 14 април се очаква държавата да започне да плаща на работодателите, поискали помощ по схемата 60:40, за да запазят служителите си в условията на кризата с коронавируса. Съгласно решението на Народното събрание бюджетът ще поеме 60 процента от осигурителния доход и осигуровките за тези 60%. Над 840 са вече заявленията за такова подпомагане, а безработицата расте със скорост от 5 хил. души дневно, сред които има и завърнали се от чужбина. Хората, които са пуснати в принудителен неплатен отпуск или получават обезщетения за безработица, ще могат да работят на временен договор в селското стопанство.

Това обясни социалният министър Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет в сряда. Тя каза още, че социалните работници, които са на първа линия в бюрата по труда, патронажа за възрастните хора и инспекторите по труда ще получат допълнителни възнаграждения за периода на извънредното положение. Колко точно ще са бонусите за тежката им и рискова работа, тя не можа да каже, защото тепърва ще се направят разчети. Сачева обясни още, че ведомството работи по мерки за подпомагане на работодателите след излизане от кризата.

"Ако трябват допълнителни помени,  ще се съобразим със социалните партньори", заяви Сачева. 

Междувременно участващата във властта НФСБ разкритикува мярката и предложи тя да се промени - работодателите да не плащат 40% и да има само държавно финансиране.

Мярка за служителите, не за бизнеса

Сачева обаче подчерта, че помощта по схемата 60:40 не е икономическа мярка за бизнеса, а е в подкрепа на техните служители.

Социалният министър изясни и решението на парламента, което провокира недоразумения дали държавата ще поеме пълният размер на осигуровките, дължими от работодателите за оставените на работа хора, или то ще е частично. Тя изчете записания в Закона за извънредното положение, че се поемат 60 на сто от заплатата и осигуровките за тази част от възнагражденията. Обясни също, че при запазване на персонал на непълно работно време държавата ще плати 60 процента от заплатата и от осигуровките за неизработеното от служителя време. Например ако е на 4-часов работен ден, помощта ще е за останалите 4 часа в размер от 60 на сто.

След приключването на Великденската ваканция на Европейската комисия на 14 април се очаква страната ни да получи разрешение от Брюксел за помощта по схемата 60:40 и да започне за изплаща парите на кандидатствалите фирми Забавянето дошло от смяна на формуляра от страна на самата ЕК и обявяване на инициативата SURE.

"До вчера са подадени  843 заявления за подкрепа на над 12 хил. служители. Това са малки фирми от ресторантьорския бизнес, заведения за бързо хранене, за производство на мебели и други", каза Сачева. По думите ѝ онези, които вече са кандидатствали преди парламентът да реши да се поемат и част от осигуровките, няма нужда да внасят заявления отново, а вече подадените ще бъдат преразгледани и сумите, които трябва да им се платят, ще се преизчислят.

"Когато започнат първите плащания ще мога да дам информация за средните суми за работодатели", обяви социалният министър.

"60:40 е театрална мярка, нека работодателят не плаща неговата част"

Малко по-късно НФСБ, която е част от управляващата коалиция разкритикува мярката 60:40 като обяви, че тя философията ѝ е тотално сбъркана и вреди, вместо да помага.
"Една недомислена и театрална мярка откъсната от реалностите и динамичните промени в пазара на труда и икономиката - не помага, а вреди. Не само вреди, но и поощрява беззаконието и сивия сектор", пише в позиция на партията. 

НФСБ посочи, че Асоциацията на индустриалния капитал в България, Камарата на автомобилните превозвачи и Конфедерацията на автобусните превозвачи вече категорично заявиха, че няма да ползват мярката 60/40, защото "нямат средства да оцелеят утре". 

"Откъде ще вземат 40% да плащат на стоящи в къщи служители, които не работят? А затворените магазини и търговски обекти с по 2-3 служители, в които не влиза никой, защото има забрана за движение на хората? Или всички те трябва да фалират като дребни , безперспективни и отживели времето си! Отваряйки пътя на големите вериги и корпорации след кризата! За да отидат вкупом на опашките пред Бюрата по труда заедно и дребните предприемач и техните работници! Какво печели държавата, като трябва да плаща на няколкостотин хиляди безработни по 60% от работна заплата в продължение на 1 година занапред? Сигурен ли е г-н министърът на финансите, че социалната система ще оцелее и че 10 млрд. кредит ще стигнат?", казват от партията на Валери Симеонов. 

Според НФСБ 60:40 има смисъл само като опит да се демонстрира грижа на държавата към бизнеса. "И това донякъде е вярно. Наистина това е грижа към бизнеса, но към сивия, крадливия, байганьовския и андрешковския бизнес. А не законният, почтеният бизнес. Амин. Алилуя. Защото Андрешко пак ще надхитри бирника", допълват оттам.

С тези мотиви от партията предлага държавата да поеме 60 % от заплатата на всеки, чието работно място бъде запазено, но това да става без допълнително финансиране от бизнеса. От самото начало бизнеса поиска финансирането да е именно такова, като това на практика преповтаря модела за подпомагане на безработни с разликата, че хората запазват работните си места и не се редят на опашки пред бюрата по труда.

"Нещо повече – с 60 % държавата трябва да финансира откриването на нови работни места и да пренасочи трудовия ресурс към работещите сектори – като строителството, например. И така да стимулира бизнеса да прояви гъвкавост и преориентиране към печеливши дейности. Държавата трябва, дори с цената на кредити, да започне работа по крупни инфраструктурни обекти – магистрали, ВиК мрежи, енергетика, а защо не чакащите ремонт с десетилетия мостове, опасни язовирни стени /над 400 чакат спешен ремонт/, речни корита и др., осигуряващи хиляди работни места със стратегически ефект за държавата", посочват от партията. 

Близо 62 хил. са вече безработните

Според изнесените от Сачева данни, 61 644 лица са подали заявления като търсещи работа – това са безработни, освободени от фирмите заради коронакризата, завърнали се от чужбина и заведени под регистрация за помощи. 745 от регистриралите се безработни са завърнали се от чужбина българи. Най-много са останалите без работа от сферата на туризма, търговията и хранителна и текстилна промишленост. Малко са тези от транспорт и строителство, както и от култура, спорт и развлечения. Около 5 хил. дневно се регистрират в бюрата, посочи Сачева.

9830 души обаче са намерили нова работа от началото на извънредното положение. Новите работни места са в хранителни вериги, онлайн търговия, доставки, охранителна дейност, рециклиране на отпадъци, сочат данните на социалното министерство.

Средното обезщетение от НОИ е 650 лв. месечно

Към 15 404 обезщетения за средно 650 лв. е отпуснал НОИ, обяви още Деница Сачева.

Работниците в неплатен отпуск могат да работят на втори трудов договор, обяви още тя. "Всички, които се включат в селското стопанство, могат да получават и обезщетения, и възнаграждения за труда си в селското стопанство. Дадохме облекчение договорите в селското стопанство да не са еднодневни, а за целия период на наемане на лицето", коментира тя. Министърът призова фермерита да подават динамично свободните работни места, за да си намерят хората работа и да си допълнят доходите с работа в селското стопанство.

Допълнителни заплата и за социалните работници на първа линия

Относно опашките през звената на агенцията по заетостта, ресорният министър подчерта, че служителите са подложени на тежка работа в условията на риск от зараза, а заплатите им са ниски и затова около 6100 работещи на първа линия – социални работници и инспектори по труда, ще получат допълнителни възнаграждения.

За последните 20 работни дни са обработени над 103 хил. заявления – не само от хора за регистрация като безработни, а и тези, които трябва да се разписват за помощи, каза Сачева и припомни, че няма нужда хората да се редят на опашки и да ги удължават излишно, тай като автоматично до края на срока на извънредното положение се удължават сроковете за ползване на помощи, за ТЕЛК и други.

Средно дневно се обслужват в звената на агенцията за социално подпомагане по около 4 хил. души. Очаква се полицаи да започнат да помагат за реда на опашките. Сачева припомни, че всички документи могат да се подават електронно или по пощата и са налични на сайта на Агенцията по заетостта.

Мисли се и за след края на извънредното положение

Социалният министър коментира още, че по оперативната програма, управлявана от ведомството ѝ, има общо 300 млн. лв. които ще бъдат насочени за субсидирана заетост в подкрепа на работодателите, а и за мерки след кризата.

"Ежедневно мислим за това какво ще стане след 13 май. Възможно е подкрепа с 40 процента от минималната работна заплата и осигуровките в рамките на два месеца след изтичането на постановлението за схемата 60:40 и мерки за подкрепа на безработните като обучения за сектори, които след кризата ще имат нужда от работници", каза Сачева.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Nikola Nikolov
    #1

    Какво беше това масон ?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.