Окончателно: ДДС за заведения, книги, памперси и пюрета става 9% от 1 юли

Въпреки скандалите управляващите гласуваха спорните поправки

Снимка: Архив

Ставката на ДДС за ресторантьорските и кетъринг услуги, книгите и учебниците, бебешките храни и пелени се намалява от 20 на 9%, реши окончателно парламентът в сряда.

Депутатите приеха на второ четене текстове от промените в Закона за данък върху добавената стойност (ДДС).

Намалената ставка влиза в сила от 1 юли тази година и ще се прилага до 31 декември 2021 година.

Изрично са изброени бебешките храни и пелени, за които ще се прилага 9 процента ДДС. Това са адаптираните бебешки млека и каши, пюрета и памперси.

Не беше подкрепено предложението на "Обединени патриоти" за намален ДДС и за нискоалкохолните напитки като виното и бирата, както и предложението на Валери Симеонов намалената ставка да обхване и туроператорските услуги.

Отхвърлено беше и искането на "БСП за България" да се намали на 9 процента ДДС за лекарствата, заплащани от НЗОК, медицинските изделия и основните храни. Така ставката за тях остава 20%.

Гласуването на намалената ставка се случи по разпореждане на премиера Бойко Борисов, който се договори с лобито на ресторантьорите за облекчения в сектора. Освен по-нисък ДДС ресторантите си извоюваха още "вратичка" за осигуровките на част от персонала си, който ще продължи да се осигурява върху 610 лв., както и отлагане с още около година на промените в Наредба Н-18 за касовите апарати, които целяха да изсветлят сектора.

Така, премиерът възнагради с поредица от данъчни отстъпки един от най-сивите сектори в държавата, където 80% от проверките на НАП разкриват нарушения. Борисов призна, че свалянето на ДДС е "грешка", той бил готов да поеме риска.

Промените се случиха и въпреки публичната съпротива срещу тях на финансовия министър Владислав Горанов, който ги нарече "лобизъм", и на председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, която е категорична, че намаляването на ДДС няма да свали цените, а ще облагодателства търговците.

Те от своя страна се оказаха недоволни и започнаха да съжаляват, че са настоявали за подобна мярка. Ресторантьорите твърдят, че 30-40% от сектора ще потъне и след поправките, защото те не включват по-нисък ДДС върху алкохола, какъвто е основният бизнес на баровете и дискотеките.

Извън първоначалното разпореждане на Борисов, което включваше ресторантите и книгите, депутатите разшириха мярката единствено с предложението на депутата Делян Пеевски за 9% ДДС на бебешките храни и памперсите. Купищата други идеи за намаляване на данъка, които заваляха от всички посоки, не срещнаха подкрепа в парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес