Окончателно: ГЕРБ изпреварва БСП с 5.5% и петпартиен парламент

Десните избиратели ще бъдат непредставени

Предсрочните избори родиха петпартиен парламент, в който ГЕРБ отново е първа политическа сила, но без самостоятелно мнозинство за коалиция, а БСП пак е втора, но с много по-мощно присъствие отколкото в предишния парламент и с готовност да прави кабинет, ако партията на Бойко Борисов не успее. ГЕРБ и "Обединените патриоти" събират мнозинство от над 121 гласа за коалиционно правителство, което обаче крие много рискове и неизвестни – особено предвид усложнените отношения с Турция.

Преднината на ГЕРБ пред БСП е близо 5.5%, сочат данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) при 100% обработени протоколи.

Партията на Бойко Борисов взима 32.65%, "БСП за България" – 27.20%. Следват "Обединените патриоти" с малко над 9.07% и ДПС – 8.99%. След няколко обрата в дългата изборна нощ стана ясно, че партия "Воля" на бизнесмена Веселин Марешки все пак успява да прескочи бариерата с резултат от 4.15%.

Резултатите показват, че ГЕРБ и БСП ще имат повече депутати, отколкото в 43-тото Народно събрание, докато националистите и ДПС -по-малко за сметка на "Воля". Десните избиратели няма да са представени в 44-то Народно събрание, след като трите формации, претендиращи за гласовете им - Реформаторският блок, "Да, България" и "Нова република" останаха под чертата. Коалицията "Реформаторски блок-Глас народен" финишира с 3.06%; "Да, България" – 2.88%; "Нова Република" – 2.48%.

Извън парламента остава и партия ДОСТ на Лютви Местан с 2.85%, както и коалиция "АБВ-Движение 21" – 1.55%.

Общо 2.50% от избирателите са гласували "Не подкрепям никого".

Разпределението на мандатите в новия парламент се очертава да бъде следното:

ГЕРБ – 96 депутати

БСП – 80 депутати

"Обединени патриоти" – 27 депутати

ДПС – 26 депутати

"Воля" – 12 депутати

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017