Окончателно хора от бизнеса ще могат да водят лекции в университетите

Окончателно хора от бизнеса ще могат да водят лекции в университетите

Специалисти от бизнеса ще могат да преподават в университет като част от общия хорариум по отделните специалности. Това ще става след решение на съответния факултетен съвет и при условие че часовете са до 10% от учебния план на бакалаврите и до 20% от този на магистрите.

Промените в Закона за висшето образование, чиито вносители са депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти", бяха приети на второ четене в сряда.

В момента участието на хора от практиката в лекциите е по-скоро като гости и не с постоянни часове.

Текстовете предвиждат още работодателски и бизнес организации да могат да участват в разработването на учебните програми. Това ще помогне за тяхното осъвременяване и синхронизиране с изискванията на бизнеса, смятат вносителите.

Според депутата от БСП Драгомир Стойнев обаче е притеснително, че нямало критерии как ще се избират тези експерти от бизнеса - неподходящи за лектори били бизнесмени, които по-късно се оказват на подсъдимата скамейка, или хора от разрастващ се бизнес с банички. Председателят на ресорната комисия в парламента Милена Дамянова от ГЕРБ обяви, че предложението е взаимствано от чуждестранната практика и не се открива топлата вода.

Освен като преподаватели хората от бизнеса ще могат да участват и в комисиите за провеждане на държавен изпит или за защита на диплома работа. Представители на бизнеса и на студентите ще може да бъдат включени и в постоянните комисии на Националната агенция за оценяване и акредитация, която одобрява направленията, в които университетите обучават студенти и докторанти. Това обаче няма да важи за вече стартирали процедури.

От БСП се обявиха срещу това предложение. Мотивът на ГЕРБ е, че именно бизнесът оценява подготовката на студентите, когато тръгне да наема кадри.

Споделяне

Още от България