Окончателно изгубихме европарите за пътища по ФАР

Окончателно изгубихме европарите за пътища по ФАР

Страната ни окончателно губи европарите по ФАР за всички проекти, чийто срок за приключване е изтекъл. Сред тях са пътни проекти за 32 млн. евро, чието финансиране бе спряно от предишното правителство, заради съмнения за нередности. Това каза в петък зам.-министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Ведомството ѝ управлява 513 проекта по ФАР на обща стойност 133 млн. евро.

След като миналата година ЕК отне акредитацията на агенция ФАР в МРРБ, всички средства от Европа по програмата бяха замразени. Въпреки това станата ни се надяваше Брюксел да ни отпусне част от сумата за изрядни проекти или поне за тези, одобрявани от самата комисия преди агенцията да получи акредитация.

Повечето от тези 513 проекти са изтекли, каза Павлова, но не уточни сумата, която губим окончателно.

Със сигурност ще се разделим с еврофинансирането за проблемните пътни проекта, които бяха замразени миналата година. Става въпрос за 32 млн. евро, като европейското финансиране се равнява на около 75%. Проектите са за пътни отсечки, сред които Монтана-Лом, Симитли-Разлог-Садово, Плевен-Никопол и т.н. Сред 10-те проекта със спряно финансиране е и този за тунела над път Е79 при Дупница, който се изплати с държавни пари и вече функционира.

Това не е изненада за никого, тъй като ЕК категорично отказа миналата година да покрие плащанията по ФАР на агенциите с отнета акредитация, след като правителство реши да извади 200 млн. лв. от бюджета, за да разплати част от тях.

При посещението на регионалния министър Росен Плевнелиев в Брюксел, състояло се в сряда и четвъртък, ЕК е дала принципното си съгласие да се удължи срока на програма ИСПА. Отсрочката ще е различна за всеки проект, уточниха от МРРБ. ЕК не прави специално изключение за страната ни, а дава възможност на всяка страна-членка, която се отговорно се ангажира със срокове, да осъществи забавен проект по ИСПА, който е от стратегическо значение.

През декември ще бъде създаден Комитет за наблюдение на програма ИСПА, който ще изготви анализ за всеки отделен проект и ще се уточни необходимата отсрочка за усвояването на парите. Между 500 и 700 млн. евро по ИСПА са застрашени заради забавените срокове.

Плевнелиев съобщи още, че в понеделник в страната ни пристига еврокомисарят по транспорта Антонио Таяни, който ще се запознае с конкретните ангажименти на министерството по отношение на строителството на магистралите "Тракия", "Марица" и "Струма".

Таяни идва по покана на МРРБ, което от тази седмица е принципал на Агенция "Пътна инфраструктура" и ще отговаря за усвояването на 1.25 млрд. евро от еврофондовете за строителството на пътища.

Плевнелиев каза още, че страната ни ще търси заем от около 1 млрд. евро от Европейската инвестиционна банка, Световната банка и други финансови институции, за да осигури българската част от финансирането на строителните проекти по оперативните програми.

Споделяне

Още от Бизнес