Окончателно: Касапинът от Сребреница Ратко Младич остава до живот в затвора

Ратко Младич в съда при изслушването присъдата си

Бившият командир на босненските сърби ген. Ратко Младич окончателно остава до живот в затвора, след като международното правосъдие отхвърли във вторник неговата жалба срещу издадената му през 2017 г. присъда заради геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени по време на войната в Босна от 1992 до 1995 г.

Съдът на ООН потвърди окончателно доживотната присъда за ролята му в убийството на около 8000 босненски мюсюлмани - мъже и момчета, в Сребреница през 1995 г. Клането в анклава, за който се предполагаше, че е под закрилата на ООН, се счита за най-жестото зверство в Европа след Втората световна война.

Все още не е ясно къде Младич ще изтърпи доживотната си присъда.

Президентът на САЩ Джо Байдън днес "историческата" присъда, която по думите му показва, че тези, които извършват ужасни престъпления, ще бъдат държани отговорни.

Решението на съда бе приветствано и от майките от Сребреница, които са са останали без децата и съпрузите си при клането.

Семейството на Ратко Младич обаче счита присъдата за несправедлива. Синът му Дарко се оплака пред медиите и че вес так аняма информация за здравословното състояние на баща си.

Младич, известен като Касапинът от Сребреница, се укриваше от международното правосъдие в продължение на 16 години до ареста му в Сърбия през май 2011, след което бе екстрадиран в Хага и изправен пред Международния трибунал. Той бе признат за виновен по 10 от 11 обвинения. Оправдан бе само за геноцид по време на кампанията на армията му през 1992 г., в която босненци и босненски хървати бяха изгонени от домовете си или задържани в ужасяващи условия.

През март 2018 г. обаче адвокатите му обжалваха присъдата, но искът им сега бе отхвърлен.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?