Окончателно: лекарите от ТЕЛК ще могат да работят и другаде

Окончателно: лекарите от ТЕЛК ще могат да работят и другаде

Окончателно отпада забраната лекарите от трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК) и Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) да могат да работят и на други места, решиха депутатите в сряда като приеха на второ четене предложени от Обединените патриоти промени в Закона за здравето.

За медиците в експертните лекарски комисии до момента съществуваше забрана да упражняват дейности, които подлежат на техен контрол и да извършват консултативна дейност, свързана с вида и степента на увреждане. 

Освен това с промените в закона се позволява при извършване на медицинската експертиза в съставите на ТЕЛК и НЕЛК да участват и лекари, които извършват лечебна и диагностична дейност. Ограничения се предвиждат единствено за участие в състава на комисиите на медици, които са свързани с конкретно освидетелствано лице. В тези случаи те ще са длъжни да си направят отвод от участие в конкретното заседание на съответната комисия.

С промените се цели да се създадат условия за преодоляване липсата на специалисти, желаещи да работят в системата на медицинската експертиза, като ще се даде възможност да се привличат и квалифицирани специалисти, които извършват лечебна и диагностична дейност, пише в мотивите на вносителя.

Приемането на нормативните промени ще допринесе също за създаване на възможност за попълване съставите на ТЕЛК с достатъчно и квалифицирани кадри, което от своя страна ще съкрати сроковете на тяхната работа и ще подобри значително достъпа на пациентите до органите на медицинската експертиза.

Споделяне

Още по темата

Още от България