Окончателно: Мандатът на управата на КЗК увеличен с още 2 години

Окончателно: Мандатът на управата на КЗК увеличен с още 2 години

Президентът Румен Радев не наложи вето на спорните поправки в Закона за защита на конкуренцията, с които управляващите удължиха мандата на ръководството на КЗК с още две години. Проектът е обнародван в броя на Държавен вестник от петък, видя Mediapool.

Поправките предвиждат мандатът на ръководството на КЗК да се увеличи от 5 на 7 години. Начело на комисията е Юлия Ненкова, майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков.

Ведомството ѝ, което само си написа измененията в закона, имаше по-високи амбиции - да получи законова възможност за втори мандат от 7 години, но след остър дебат в парламента от преди дни ГЕРБ се отказа от тази идея.

Мигновено "Демократична България" поиска президентско вето и посочи, че "несменяемата КЗК е цъкаща бомба за бизнеса".

Остра реакция направи и БСП. "Награда за цялостно творчество ли е удължаването на мандата на сегашната КЗК? За какво я награждавате? За работата ѝ по пазара на горивата, ли? За решенията в енергетиката ли? За прозрачността при отказите и позволенията за придобиване на медии? За практиката в областта на обществената поръчка, където ролята на КЗК е решаваща? Или за зрелищната им намеса на пазара на детски играчки, няколко дни след като собственикът на магазина си е позволил публично да подкрепи антиправителствения протест?", попита от трибуната на парламента Крум Зарков.

В последните месеци регулаторът блесна с крайно непоследователните си решения по ключови сделки, които веднъж спира, а друг път пуска.

Скоростно бе одобрено например придобиването на "Нова Броудкастинг груп" и на вестниците на Делян Пеевски от собственика на Виваком - "Юнайтед груп". В миналото КЗК спря придобиването на "Нова телевизия", когато кандидат купувач бе собственикът на "Теленор" Петр Келнер. Мотивът бе "господстващо положение, което може да бъде засилено". Когато братята Кирил и Георги Домусчиеви купиха същата телевизия през фирмата си "Адванс Медия", опасност от господстващо положение вече нямаше.

Драматични обрати имаше и покрай придобиването на ЧЕЗ от "Еврохолд". Сделката финално бе одобрена от антимонополната комисия през ноември миналата година. Точно година преди това обаче КЗК не позволи на застрахователния холдинг да купи енергийния бизнес на ЧЕЗ в България с мотива, че може да придобие господстващо положение на енергийния пазар. През юли 2020 г. обаче Административният съд София отхвърли постановената от КЗК забрана заради допуснати груби нарушения и принуди антимонополния орган да се произнесе наново. Този път решението бе положително.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?