Окончателно: Мая Манолова без кола на НСО

Левицата поиска същата мярка и спрямо кмета на София Йорданка Фандъкова

Мая Манолова

Парламентът реши окончателно омбудсманът Мая Манолова да няма право на специализиран транспорт от Националната служба за охрана (НСО). Това стана с гласуване на текст от преходните и заключителни разпоредби на закона за държавния бюджет за 2019 г.

От БСП и ДПС възразиха срещу това решение. От ДПС предложиха омбудсманът да остане в кръга лица, които ползват транспорт на НСО, но това беше отхвърлено от мнозинството. От БСП поискаха и кметът на София Йорданка Фандъкова да няма право на транспорт от НСО. "Нека Фандъкова да ползва тролея и трамвая на София, както Мая Манолова ползва БДЖ", предложи Драгомир Стойнев, но идеята бе отхвърлена от управляващите.

Според Георги Свиленски от БСП управляващите отнемат ползването на НСО от омбудсмана, защото се плашат от рейтинга на Мая Манолова. "Какво ще направите септември, ако г-жа Манолова стане кмет на София? Пак ли ще променяме бюджета тогава?", попита той. Предлагам да я лишим от всякакъв транспорт през целия ѝ политически път, каза още той.

От левицата призоваха да не се променя законът само заради човека. Институцията омбудсман напоследък се утвърди като една сериозна институция в България, подчерта Георги Гьоков от левицата.

"Не смятам, че най-популярният човек в държавата, най-обичаният от потиснатите народни маси човек трябва да бъде пазен от тях", каза Менда Стоянова от ГЕРБ. По думите ѝ не е нужно омбудсманът Мая Манолова да се вози във влак или в рейс, защото в бюджета на институцията са заложени средства за текуща издръжка. "Има и за шофьор, има и за кола, а ако случайно няма кола, аз мисля, че някой от строшените автомобили на Народното събрание можем да ѝ предоставим след ремонт", коментира Стоянова.

"Г-жо Стоянова, малко злобничка Ви беше репликата, сигурно завиждате", отговори Гьоков. Той допълни, че голяма част от средствата за омбудсмана отиват за наем на сградата на институцията.

"Мая Манолова е човек, който върши работата си много, много добре и не случайно има такова голямо одобрение", заяви Драгомир Стойнев от БСП. За разлика от предишни омбудсмани Манолова не седи в кабинета си да приема хора, а пътува из страната постоянно, заяви той. Стойнев попита дали тази мярка не се предприема по политическа причина. "Да не би да има някаква друга причина, евентуално за бъдещи избори и вие да се опитвате по този изкуствен начин, показвайки сила чрез закона за държавния бюджет, да се опитвате да ограничавате права", предположи Стойнев.

"Очаквах такава пламенна защита, но не чак толкова пламенна", коментира Тома Биков от ГЕРБ. "Имах чувството, че това беше номинация за нов лидер на БСП. Г-жа Нинова отсъства и вие тука започвате някакъв пълзящ преврат", коментира той. Според него, ако Манолова стане лидер на БСП, ще има една активна, конструктивна и силна опозиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България