Окончателно: Няма престъпление при строежа на "военното НДК"

Окончателно: Няма престъпление при строежа на "военното НДК"

Върховният касационен съд окончателно оправда бившия служител на Министерството на отбраната Иван Иванов за строежа на т.нар. "военно НДК". Иванов е бивш главен секретар на Изпълнителна агенция "Военни клубове и информация". Той беше изправен пред съда през 2013 г. за умишлена безстопанственост и за сключване на неизгодна сделка за два от етапите от строителството на сградата, които погълнаха около 11 милиона лева.

На първа инстанция Софийският военен съд осъди Иванов на 8 години затвор за сключване на договор за проектиране на стойност над 400 000 лв. с търговското дружество "Ху Фу" от София. Прокуратурата твърдеше, че той не е упражнил контрол и приел без забележки изготвения проект със съществени недостатъци.

От приемането на този некачествен проект са последвали щети за Министерството на отбраната на стойност повече от 40 000 лева, твърдеше прокуратурата.

Държавното обвинение защитаваше тезата, че като цяло договорът за строителството на "военното НДК", сключен от Иванов, е бил неизгоден. Поради това прокуратурата обвини Иванов за нанасяне на щети на бюджета за цялата сума на договора за строителство – 11 милиона лева.

 

Министерството на отбраната хвърли във "военното НДК" над 30 млн. лева. След това правителството плати още близо 17 милиона за преустройството на сградата в съдебна палата за нуждите на Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура.

 

На втора инстанция Военно-апелативният съд оправда Иван Иванов по всички обвинения, а присъдата сега бе потвърдена от Върховния касационен съд. В решението на ВКС пише, че събраните доказателства по делото напълно оспорват тезата на прокуратурата.

 

"Всички гласни и писмени доказателствени източници, свързани с изпълнението на двата договора за строеж на обекта категорично установяват, че всички средства и по двата договора са вложени в осъществените строително-монтажни работи и няма нито една дейност, която да е изплатена, без да е извършена", гласи решението на ВКС.

 

Върховните съдии допълват, че предприетите от подсъдимия Иван Иванов действия са били насочени не към облагодетелстване на фирмата, а точно обратното – към предотвратяване на по-големи щети за министерството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?