Окончателно одобрен скокът на местните данъци

Окончателно одобрен скокът на местните данъци

Двойно по-висок може да е догодина данък сгради, а налогът за автомобили да се повиши три пъти, след като в петък народните представители одобриха окончателно промените в Закона за местните данъци и такси, позволяващи на общинските съвети само да определят размерите им.

Така според новите разпоредби общините ще определят с наредба данъкът върху съответния имот за 2008 г. в размер на между 1.5 до 3 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимото имущество. Където има наследници, вече всеки от тях ще плаща отделен данък, а не да си делят налога, каквато бе практиката досега. За братя, сестри и техните деца данъкът ще се изчислява в рамки от 0.7 до 1.4 на сто за наследствен дял над 250 000 лева, а за всички останали лица - от 5 до 10 на сто, предвиждат одобрените промени.

При дарение на имущество данъкът ще се начислява върху оценката на прехвърляното имущество в размер, определен от общинския съвет. Когато е между братя и сестри и техните деца данъкът ще е в граници от 0.7 до 1.4 на сто, а при дарения за всички други лица - от 5 до 10 на сто. При възмездно придобиване на имущество данъкът ще е между 2 и 4 на сто върху оценката на прехвърляното имущество, а при замяна – върху оценката на имуществото с по-висока стойност.

След като корекциите бяха одобрени, народният представител от НДСВ и бивш финансов министър Милен Велчев заяви пред журналисти, че позицията на неговата партия е, че на общините трябва да се даде възможност да намаляват местните данъци и такси, а не само да ги увеличават.

Финансовата децентрализация не означава само повишаване на данъците, каза Велчев и отбеляза, че приетият текст, предвиждащ само тяхното увеличаване, приканва опасно общините да вдигат местните данъци и такси. Трябва да се даде възможност на общини в добро финансово състояние да намалят данъчната тежест върху гражданите на своята територия и по този начин да създадат по-добри условия за живот и за бизнес в своите региони, отбеляза депутатът.

Гласуваните от депутатите текстове предвиждат в най-добрия случай общинските съвети да гласуват тазгодишната ставка за облагане на недвижимите имоти и автомобилите.

Депутатите приеха текст, според който от 2008 година се въвежда данък и за сградите, които са застрашени от самосрутване или са вредни в санитарно-хигиенно отношение.

Първата вноска за плащането на местните данъци ще се прави от 31 март да 30 юни. Както и досега предплатилите за цяла година в този срок ще ползват 5 процента отстъпка от дължимата сума.

Решено бе още, че от догодина патентният данък от републикански става местен и размерът му ще се определя от общинските съвети в предвидени минимални и максимални граници. За минимален е взет досегашният най-нисък размер, а за максимален - най-високият размер за страната. От 2000 до 5600 лв. ще бъде патентният данък за гадатели, екстрасенси и биоенерготерапевти. Компаньонките и компаньоните ще плащат патентен данък в размер от 3000 до 6440 лв., като данъкът ще се определя според местонахождението им.

Одобрените промени провокираха свикването на извънредна национална среща на представителите на общинските власти в събота. На нея кметовете и председателите на градските съвети от всички общини ще обсъдят проблемите, пред които ще се изправят и последващите техни действия.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?